Η υπηρεσία των Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ερευνήσει πώς χειρίστηκε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το θέμα των αρχείων του Λευκού Οίκου, όταν αποχώρησε από την προεδρία, γράφει η εφημερίδα Washington Post.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία ανέφερε ότι ανέκτησε 15 κουτιά με επίσημα έγγραφα από την κατοικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας. Επίσης, βοηθοί του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου αναζητούν και άλλα για να τα παραδώσουν στα Εθνικά Αρχεία.

Αξιωματούχοι της υπηρεσίας υποψιάζονται ότι ο Τραμπ μπορεί να παραβίασε τη νομοθεσία που αφορά τον χειρισμό των κυβερνητικών εγγράφων και για τον λόγο αυτόν επικοινώνησαν με το υπουργείο Δικαιοσύνης, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη δύο πηγές. Δεν είναι σαφές προς το παρόν αν το υπουργείο θα διατάξει έρευνα για το θέμα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε ένα αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.

Ο Νόμος περί Προεδρικών Αρχείων ορίζει ότι πρέπει να φυλάσσονται οι γραπτές επικοινωνίες που σχετίζονται με τα επίσημα καθήκοντα ενός προέδρου.

Φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο πήρε μαζί του τις επιστολές του Κιμ Γιονγκ Ουν

Αυτή είναι η δεύτερη αποκάλυψη της Washington Post σε ένα εικοσιτετράωρο, καθώς μία ημέρα πριν η εφημερίδα έγραψε σε ρεπορτάζ της ότι όταν ο Ντόναλντ Τραμπ έφυγε από τον Λευκό Οίκο, πήρε μαζί του τις επιστολές του Μπαράκ Ομπάμα και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, αναγκάζοντας τους υπαλλήλους των Εθνικών Αρχείων να πάνε στη Φλόριντα για να τις πάρουν.

Με τη λήξη της θητείας τους, οι πρόεδροι είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν όλες τις επιστολές, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλα έγγραφα εργασίας στα Εθνικά Αρχεία, που είναι αρμόδια για τη φύλαξή τους. Όμως ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος αποφάσισε να πάρει μαζί του, στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα, πολλές κούτες, έγραψε η αμερικανική εφημερίδα.

Στα κουτιά αυτά υπήρχαν μεταξύ άλλων δώρα που του είχαν κάνει ξένοι ηγέτες, η επιστολή που του άφησε ο προκάτοχός του, ο Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και πολλά μηνύματα γραμμένα από τον Κιμ Γιονγκ Ουν.