Χρειάστηκε σχεδόν ένας αιώνας ερευνών και μελετών ώστε το μυστήριο των… τρυπών που δημιουργούνται σε διάφορα ελβετικά τυριά να λυθεί, από ελβετούς επιστήμονες.

Το… σκοτεινό μυστικό των τυριών ήρθε στο φως χάρη στις μελέτες που διενήργησαν οι ερευνητές του Agroscope, του ινστιτούτου επιστημών και τροφίμων που εδρεύει στη Βέρνη, σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους του Empa (Ομοσπονδιακό Εργαστήριο Δοκιμών Υλικών και Έρευνας). Με βάση τα συμπεράσματά τους οι τρύπες στο τυρί δημιουργούνται από μικροσωματίδια άχυρου που πέφτουν στο γάλα κατά το άρμεγμα των αγελάδων.

Το ινστιτούτο διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του ότι τα σωματίδια αυτά εκλύουν αέρια κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «κενά» στο τυρί.

Η αποκάλυψη έγινε αφού οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι τρύπες «εξαφανίζονταν» όταν το άρμεγμα των αγελάδων γινόταν με σύγχρονες μεθόδους. «Αυτό οφείλεται στην εξαφάνιση του παραδοσιακού κάδου» που τοποθετούσαν οι κτηνοτρόφοι κάτω από τους μαστούς της αγελάδας, εξήγησαν. Με τις πιο σύγχρονες και υγιεινές μεθόδους αρμέγματος, χάνονται και οι τρύπες, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Agroscope, ενώ συμπλήρωσε πως πρόκειται για μια «ανακάλυψη που έγινε εντελώς τυχαία, όπως συμβαίνει με όλες τις μεγάλες ανακαλύψεις.

Χάρη στην έρευνα αυτή, οι τυροκόμοι θα μπορούν πλέον να ελέγχουν με ακρίβεια τον αριθμό των… τρυπών στο τυρί, εισάγοντας στο γάλα συγκεκριμένη δόση μικροσωματιδίων αχύρου.