Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ κατηγόρησε τη Ρωσία, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, νωρίτερα τη Δευτέρα, ότι θέλει να αναπτύξει «έως τις αρχές Φεβρουαρίου περισσότερους από 30.000 στρατιωτικούς» στη Λευκορωσία.

«Διαθέτουμε αποδείξεις ότι η Ρωσία προτίθεται να αυξήσει την παρουσία της σε περισσότερους από 30.000 στρατιωτικούς» στη Λευκορωσία «έως τις αρχές Φεβρουαρίου», είπε η Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.

Θα βρίσκονται «σε λιγότερες από δύο ώρες βόρεια του Κίεβου», της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, επισήμανε, λέγοντας πως σήμερα η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει στη Λευκορωσία 5.000 στρατιωτικούς, μεταξύ άλλων ειδικές δυνάμεις, μαζί με πυραύλους και συστοιχίες αντιαεροπορικών συστημάτων.

«Εάν η Ρωσία επιλέξει να εγκαταλείψει τη διπλωματία και να επιτεθεί εναντίον της Ουκρανίας, η Ρωσία θα φέρει την ευθύνη και θα βρεθεί αντιμέτωπη με ταχείες και σοβαρές συνέπειες», προειδοποίησε πριν μερικές ώρες ο Τζο Μπαίντεν.

ΟΗΕ

Αντιπαράθεση για τον τρόπο συνεδρίασης του Συμβουλίου

Εξάλλου, η Ρωσία δεν κατάφερε να διεξαχθεί σήμερα κεκλεισμένων των θυρών η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της Ουκρανίας, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στις ΗΠΑ και σε άλλα μέλη να επικρίνουν δημοσίως τη Μόσχα για την ανάπτυξη στρατευμάτων, σύμφωνα με τηλεγραφήματα των AFP και Reuters.

Η Κίνα στάθηκε στο πλευρό της Ρωσίας στην ψηφοφορία εναντίον μιας δημόσιας συνεδρίασης, ενώ η Ινδία, η Γκαμπόν και η Κένυα απείχαν – τα εναπομείναντα 10 μέλη τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής μιας ανοικτής συνεδρίασης.

Ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια προέτρεψε το 15-μελές σώμα να αντιταχθεί σε μια δημόσια συνεδρίαση, καταγγέλλοντας αυτό που χαρακτήρισε «διπλωματία μεγάφωνου». Επέκρινε, δε, την «παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις» της Ρωσίας, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Πριν από τη συνεδρίαση, ο πρεσβευτής της Κίνας Τσανγκ Τζουν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αντιτάσσεται σε μια ανοικτή συνεδρίαση, επισημαίνοντας: «Αυτή είναι πραγματικά η σωστή στιγμή να τασσόμαστε υπέρ της ήσυχης διπλωματίας».