Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Wikileaks ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Philip Gordon, συναντήθηκε το Σεπτέμβριο του 2009 στο Παρίσι με το σύμβουλο του γάλλου Προέρδου, Jean-David Levitt , με τον οποίο συζήτησαν το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων. Τους δύο άνδρες απασχόλησε έντονα με ποιο τρόπο θα κατάφερναν να πείσουν την ελληνική πλευρά να αποσύρει την απαίτηση της να αλλάξουν τα διαβατήρια των πολιτών των Σκοπίων, προκειμένου να αντικατασταθεί ο χαρακτηρισμός της υπηκοότητας των Σκοπιανών ως «Μακεδόνων» από άλλο επίθετο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο διαβαθμισμένο σαν απόρρητο έγγραφο που δημοσιεύθηκε από τη wikileaks, οι κύριοι Gordon και Levitt αναφέρθηκαν εμμέσως στις (επικείμενες τότε) εκλογές στην Ελλάδα της 4ης Οκτωβρίου του 2009.

«Ο Levitt εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μια καινούρια ελληνική κυβέρνηση θα ήταν περισσότερο σταθερή και θα επέτρεπε μεγαλύτερη ευελιξία για πρόοδο στη διαμάχη της Ελλάδας με τα Σκόπια για το ζήτημα της ονομασίας», αναφέρεται στο τηλεγράφημα.

Απαντώντας, ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε με το συνομιλητή του ότι «είτε μια πιο στέρεη συντηρητική ή μια σοσιαλιστική κυβέρνηση θα ήταν ένας δυνατότερος και πιο ευέλικτος εταίρος στις διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα, ο κ. Gordon εξέφρασε την ελπίδα του ότι αν η διεθνής κοινότητα μπορούσε να πείσει την «Μακεδονία» να εγκαταλείψει την ιδέα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος και έπειθε την Ελάδα να εγκαταλείψει την αναγκαιότητα της αλλαγής των διαβατηρίων, τότε θα μπορούσε να σημειωθεί πρόοδος.

Αμερική και Γαλλία λοιπόν προσπαθούσαν να προετοιμάσουν το έδαφος για μια αμοιβαία απόσυρση της αξίωσης για δημοψήφισμα από τα Σκόπια και του ελληνικού αιτήματος για αλλαγή των διαβατηρίων των πολιτών της FYROM, ώστε να επιτευχθεί λύση.

Διαβάστε το κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα εδώ: