Να αποσπάσουν ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού από πυρηνικό αντιδραστήρα του Πακιστάν επιχειρούν μυστικά από το 2007 οι ΗΠΑ, σύμφωνα με έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Wikileaks, γράφουν οι New York Times.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί μήπως χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία «παράνομου πυρηνικού όπλου», γράφει η εφημερίδα. Δεν διευκρινίζει ωστόσο με ποιώ τρόπο η Ουάσινγκτον προσπάθησε να αποσπάσει το ουράνιο, για τι είδους «παράνομο» όπλο ανησυχεί και πού θα μπορούσε αυτό να κατασκευαστεί.

«Τον Μάιο 2009, η πρεσβευτής (των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ) Αν Πάτερσον ενημέρωσε για το ότι το Πακιστάν αρνείται να χορηγήσει άδεια επίσκεψης σε Αμερικανούς ειδικούς διότι, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του Πακιστάν, εάν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αντιληφθούν την αφαίρεση του καυσίμου, “θα καταγγείλουν το γεγονός ως κατάσχεση από τις ΗΠΑ των πυρηνικών όπλων του Πακιστάν”».

Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλά και μέλη του Κονγκρέσου, αναφέρονται συχνά στον κίνδυνο το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν, της μοναδικής μουσουλμανικής πυρηνικής δύναμης στον κόσμο, να πέσει στα χέρια εξτρεμιστών ή τον κίνδυνο διασποράς τους στο εξωτερικό.