Τα ονόματα των Ιρανών διπλωματών που αιτούνταν βίζα στο Ιράκ, περνούσαν πρώτα την αμερικανική πρεσβεία προκειμένου να εγκριθούν, αποκαλύπτει αμερικανικό έγγραφο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα Wikileaks.

Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε το 2008 και φέρεται να ίσχυσε τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2009, αν και ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράκ χαρακτήρισε ως «ανακριβείς» τις πληροφορίες. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας Άαρον Σνάιπ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα λέγοντας ότι «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν σχολιάζει έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων και των απόρρητων, που έχουν διαρρεύσει».

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, που δημοσίευσε το Wikileaks, οι διπλωμάτες εκφράζουν την ανησυχία τους για την ιρανική επιρροή στο Ιράκ και ιδίως τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του ιρανικού καθεστώτος.

«Η επαλήθευση αποκάλυψε ότι περίπου 20% (των αιτούντων) διατηρούσαν ενδεχομένως σχέσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης ή με το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν», αναφέρεται στο τηλεγράφημα.

Στο έγγραφο δεν δίνεται ο συνολικός αριθμός των ονομάτων που διαβιβάστηκαν, γίνεται όμως αναφορά σε έναν κατάλογο 35 Ιρανών διπλωματών οι οποίοι βρίσκονταν ήδη στο Ιράκ. Ο κατάλογος στάλθηκε στην αμερικανική πρεσβεία τον Ιανουάριο του 2009. Οι οκτώ απ’ αυτούς συνδέονταν με τους Φρουρούς της Επανάστασης ή με το υπουργείο Πληροφοριών, σύμφωνα με το τηλεγράφημα.