Κέντρα υποδοχής μεταναστών θα δημιουργηθούν στο Νίγηρα

Σκοπός να ανακοπεί το ρεύμα μεταναστών προς τα κράτη της Ε.Ε.


ΚΟΣΜΟΣ
5:49
16/05/2015
Κέντρα υποδοχής μεταναστών θα δημιουργηθούν στο Νίγηρα
loading

Κέντρα υποδοχής μεταναστών πρόκειται να ανοίξουν στον Νίγηρα - χώρα που αποτελεί σημαντικό ενδιάμεσο σταθμό για χιλιάδες Αφρικανούς που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη – με στόχο να μεταπείθονται και να τους προσφέρονται εναλλακτικές λύσεις στις πατρίδες τους, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ στη Νιαμέι.

«Τα κέντρα που προτείνει να δημιουργηθούν η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με τον Νίγηρα, θα δώσουν την ευκαιρία να εφαρμοστούν φιλόδοξες πολιτικές ανάπτυξης για τους μετανάστες και για τα κράτη της περιοχής», διευκρίνισε ο Καζνέβ σε δημοσιογράφους έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Νίγηρα Μαχαμαντού Ισούφου.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση και το άσυλο που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Τετάρτη, προβλέπεται ιδίως η δημιουργία ως το τέλος του έτους, μιας πιλοτικής δομής, στην οποία θα δίνεται στους μετανάστες μια «ρεαλιστική εικόνα» των πιθανοτήτων που έχουν να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις τους να τους χορηγηθεί άσυλο μεταναστεύοντας στην ΕΕ, ή θα τους προσφέρονται «επιλογές βοήθειας για την επιστροφή τους».

Το πιλοτικό αυτό κέντρο πρόκειται να ανοίξει στην Αγκαντέζ, τη σημαντικότερη πόλη στο βόρειο τμήμα του Νίγηρα, από όπου διέρχονται χιλιάδες μετανάστες από τη δυτική Αφρική προς τη Λιβύη, προκειμένου μέσω αυτής να φθάσουν στην Ευρώπη. Εν συνεχεία θα ακολουθήσει η δημιουργία και άλλων παρόμοιων κέντρων, στην Αρλίτ και στη Ντίφα, εξήγησε πηγή στο περιβάλλον του Καζνέβ.

Ωστόσο ούτε η ακριβής φύση των προγραμμάτων αυτών, ούτε το μέγεθός τους, ούτε το ζήτημα-κλειδί της χρηματοδότησής τους έχουν οριστικοποιηθεί και αποφασιστεί. Όπως υποστηρίζει η ίδια πηγή ενδέχεται να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Ο πρόεδρος Ισούφου χαιρέτισε την ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να «αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του» και ότι η «θεμελιώδης λύση είναι η ανάπτυξη». Έκρινε μάλιστα πως «αυτό το πρόβλημα, των μεγάλων μεταναστεύσεων, μοιάζει πολύ με την έξοδο από τις αγροτικές περιοχές, το πρόβλημα της αστυφιλίας. Όπως «ο κόσμος εγκαταλείπει τις επαρχίες για τις πόλεις, σπρωγμένος από τη φτώχεια, με τον ίδιο τρόπο ο κόσμος εγκαταλείπει τις φτωχές χώρες για τις πλούσιες χώρες, απλούστατα διότι η κατάσταση που αντιμετωπίζει είναι ανυπόφορη», εξήγησε.

Ο Καζνέβ σημείωσε πως παρότι οι άνθρωποι που χρειάζονται άσυλο πρέπει να προστατευθούν, εκείνοι οι οποίοι κατατάσσονται στην ομάδα των οικονομικών μεταναστών πρέπει να μένουν στις χώρες τους για να συμβάλουν στην ανάπτυξή τους.

Ο Νίγηρας είναι μια χώρα κρίσιμης σημασίας στην οδό που ακολουθούν οι αφρικανοί μετανάστες προς την Ευρώπη. Εκτιμάται ότι από τη χώρα αυτή περνάει το 60% των μεταναστών που επιδιώκει να φθάσει στην Ιταλία μέσω Λιβύης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει