Εκεχειρία πέντε ημερών για ανθρωπιστικούς λόγους τέθηκε σε ισχύ από τις 23:00 το βράδυ (τοπική ώρα) στην Υεμένη, όπως δήλωσε ο ταξίαρχος Αχμέτ Ασέρι, εκπρόσωπο τύπου της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που βομβαρδίζει τους αντάρτες Χούτι στη χώρα από τις 26 Μαρτίου.

Όπως ενημέρωσε βέβαια ο Ασέρι στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια «οι Χούτι βομβάρδισαν περιοχές στα σύνορα με την Σαουδική Αραβία στην επαρχία Τζιζάν λίγο πριν την έναρξη της εκεχειρίας», προσθέτοντας πως αυτό δεν του δίνει καμία διαβεβαίωση ότι οι αντάρτες έχουν πρόθεση να τηρήσουν την εκεχειρία.

Τόνισε επίσης πως οποιαδήποτε ιρανικά πλοία πλέουν προς την Υεμένη χρειάζονται την άδεια από τις αρχές της Υεμένης ή από τη συμμαχία για να κάνουν την διαδρομή.

Η Σαουδική Αραβία ηγήθηκε αεροπορικών επιθέσεων στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά που κρατείται από ανταρτικές δυνάμεις, λίγες ώρες πριν την έναρξη μιας πενταήμερης ανθρωπιστικής ανακωχής την Τρίτη, ενώ η Ουάσινγτον συνέστησε την αποφυγή «προκλητικών ενεργειών» αφού το Ιραν έστειλε ένα φορτηγό πλοίο στην Υεμένη.

Η εκεχειρία ξεκίνησε στις 11:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), με σκοπό να επιτρέψει την αποστολή φαγητού και φαρμακευτικού υλικού στη χώρα, η οποία σύμφωνα με αποστολές βοήθειας αντιμετωπίζει ανθρωπιστική καταστροφή μετά από πάνω από επτά εβδομάδες πολέμου. Παρά την επικείμενη εκεχειρία, δεν υπήρξε καμία διακοπή στις συγκρούσεις.

Ο νέος απεσταλμένος του Ο.Η.Ε. στη χώρα έφτασε ήδη στη Σαναά. Σε δηλώσεις του διευκρίνισε πως ο συνεχιζόμενος εμφύλιος δεν θα λύσει μια σύρραξη που διαπερνά εθνικές και θρησκευτικές κόκκινες γραμμές.

Ο Εϊντριαν Έντουαρντς, της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, δήλωσε πως βρίσκονταν σε ετοιμότητα αεροπλάνα στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με 300 τόννους ανθρωπιστικού υλικού που συμπεριλαμβάνει στρώματα, κουβέρτες και τέντες, τα οποία θα αποσταλούν αν μπει σε εφαρμογή και κρατήσει η εκεχειρία.