Ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία, που πραγματοποιεί αεροπορικά πλήγματα στην Υεμένη, έχει προφανώς χρησιμοποιήσει βόμβες διασποράς, η χρήση των οποίων απαγορεύεται από τις περισσότερες χώρες, ανακοίνωσε σήμερα η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch (HRW).

Στον συνασπισμό μετέχουν οκτώ άλλες αραβικές χώρες με επιμελητειακή υποστήριξη από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Η συμμαχία βομβαρδίζει θέσεις των σιιτών πολιτοφυλάκων Χούτι και μονάδων του στρατού εδώ και ένα μήνα σε μία προσπάθεια αποκατάστασης της κυβέρνησης.

“Αξιόπιστες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι ο υπό το Ριαντ συνασπισμός χρησιμοποίησε τις απαγορευμένες βόμβες διασποράς που προμήθευσαν οι ΗΠΑ σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των δυνάμεων των Χούτι”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η HRW και προσθέτει ότι δεν έχει καταφέρει να αποσπάσει πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές απώλειες από αυτές τις επιθέσεις.

Ο εκπρόσωπος της συμμαχίας δεν ήταν διαθέσιμος για να σχολιάσει.

Η HRW επικαλείται ένα βίντεο, το οποίο οι Χούτι ανήρτησαν στο YouTube στις 17 Απριλίου και το οποίο δείχνει αντικείμενα να ρίπτονται με αλεξίπτωτο και να εκρήγνυνται στη διαδρομή. Η οργάνωση ανέλυσε η ίδια τις δορυφορικές φωτογραφίες για να εντοπίσει την τοποθεσία όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις, στην αλ-Σαάφ, στο κυβερνείο Σααντά.

Επίσης, η HRW ανακοίνωσε ότι ένας ακτιβιστής στην πρωτεύουσα Σαναά προσκόμισε φωτογραφίες που τράβηξε στις 17 Απριλίου μετά τις αεροπορικές επιδρομές κοντά στην Σααντά, οι οποίες δείχνουν τα απομεινάρια δύο αμερικανικής κατασκευής βομβών διασποράς CBU-105 καθώς και ένα άδειο κάνιστρο από πυρομαχικά BLU-108.

Οι περισσότεροι τύποι βομβών διασποράς, οι οποίες περιέχουν βομβίδια που εκρήγνυνται και διασκορπίζονται σε μία ευρεία περιοχή, απαγορεύτηκαν με τη Συνθήκη του 2008 την οποία υπέγραψαν 116 χώρες. Ωστόσο, στις χώρες αυτές δεν περιλαμβάνονται όσες μετέχουν στην υπό το Ριαντ συμμαχία, ούτε η Υεμένη και οι ΗΠΑ.

Η CBU-105 είναι μία από τις βόμβες που απαγορεύονται με βάση τη Συνθήκη, κατήγγειλε η οργάνωση.