Έντεκα λεπτά παρατεταμένης αγωνίας και τηλεφωνικής προσφοράς χρειάστηκαν πριν την τελική κατοχύρωση με τιμή πώλησης πολύ μεγαλύτερη από εκείνη των 140 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε αρχικά εκτιμήσει ο οίκος Christie’s για το αριστούργημα του Πάμπλο Πικάσο, «Οι Γυναίκες του Αλγερίου» («Les femmes d’Alger»).  Ο πίνακας, που όπως αναμενόταν πωλήθηκε πολύ υψηλότερα από την τιμή εκτίμησης, στα 179,3 εκατομ. δολάρια (συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας του οίκου), έσπασε μάλιστα τα μέχρι τώρα ρεκόρ πώλησης.

Ο Πικάσο ήταν το κεντρικό θέμα της πολυαναμενόμενης δημοπρασίας σύγχρονης τέχνης που πραγματοποιείται τη Δευτέρα και την Τετάρτη στο οίκο δημοπρασιών. «Ο συγκεκριμένος πίνακας είναι υπέροχος.Είναι πολύ μεγάλος και εντυπωσιακός. Θα προσδώσει πραγματικά γόητρο σε έναν μεγάλο συλλέκτη» δήλωσε πριν την έναρξη της δημοπρασίας ο Philip Hoffman, διευθύνων σύμβουλο της Τέχνης του Fine Art Fund Group. Συνολικά, σύμφωνα με τον ίδιο υπολογίζεται πως στην εν λόγω δημοπρασία θα πωληθούν έργα τέχνης 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μέχρι στιγμής, το πιο ακριβό έργο τέχνης που έχει πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία είναι «Οι τρεις μελέτες του Lucian Freud» του Φράνσις Μπέικον, το οποίο πουλήθηκε έναντι 142 εκατομμυρίων δολαρίων το 2013 (με αναμενόμενη τιμή πώλησης τα 85 εκατομμύρια δολάρια).

Ο πίνακας «Οι γυναίκες του Αλγερίου» πουλήθηκε το 1997 έναντι 31,9 εκατομμυρίων. Έκτοτε άλλαξε χέρια μεταξύ ιδιωτών και σύμφωνα με τον οίκο Christie’s ο σημερινός ιδιοκτήτης επιθυμεί να μείνει ανώνυμος.

Ο Πικάσο ζωγράφισε αυτόν τον πίνακα το 1955, ως φόρο τιμής στον φίλο και αντίπαλο του, Ανρί Ματίς, τον Γάλλο ιμπρεσιονιστή που πέθανε το 1954. Σύμφωνα με τον οίκο Christie’s, ο Πάμπλο Πικάσο χρειάστηκε δύο μήνες για να ολοκληρώσει τις «Γυναίκες του Αλγερίου».