Ο γαλλικός πυρηνικός όμιλος Areva ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να καταργήσει 5.000-6.000 θέσεις εργασίας σε όλον τον κόσμο εκ των οποίων οι 3-4.000 θα είναι σε μονάδες του στη Γαλλία, στο πλαίσιο ενός προγράμματος περικοπής του μισθολογικού κόστους.

«Στη Γαλλία δεν σχεδιάζεται καμία απόλυση και οι μονάδες παραγωγής θα διατηρηθούν», δήλωσε ωστόσο ο υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος το πρωί σήμερα συναντήθηκε με διευθυντικά στελέχη του ομίλου.

Ο ακριβής αριθμός των θέσεων που θα καταργηθούν θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τα συνδικάτα των εργαζομένων της Arev,a η οποία σκοπεύει να περιορίσει το μισθολογικό κόστος κατά 15% στη Γαλλία και κατά 18% συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σήμερα στην Areva, η οποία ανήκει κατά 87% σε δημόσια κεφάλαια, απασχολούνται 45.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο εκ των οποίων οι 30.000 στη Γαλλία. Το μισθολογικό κόστος φτάνει σήμερα τα 3,5-4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ένα ποσό που ο κολοσσός της πυρηνικής τεχνολογίας θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμο σε σχέση με τα 8 δισ. ευρώ του κύκλου εργασιών του.

Πέρσι ο όμιλος κατέγραψε ζημίες ύψους σχεδόν 5 δισ. ευρώ και στις αρχές Μαρτίου ανακοίνωσε ένα σχέδιο περικοπών με το οποίο θα εξοικονομήσει περίπου 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2017.

Ο γενικός διευθυντής της Areva Φιλίπ Νος έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι αποχωρήσεις εργαζομένων από τον όμιλο να γίνουν σε εθελοντική βάση.