Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τη σφαγή που αποδίδεται στον στρατό της Μιανμάρ, μετά την οποία βρέθηκαν τα απανθρακωμένα πτώματα τουλάχιστον 35 ανθρώπων, ανάμεσά τους δύο εργαζομένων της ανθρωπιστικής οργάνωσης Save the Children, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν τουλάχιστον τέσσερα παιδιά, σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας, που υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του «την ανάγκη οι υπεύθυνοι για τις πράξεις αυτές να λογοδοτήσουν».

Τα μέλη του ΣΑ ζήτησαν να τερματιστεί άμεσα η βία στη Μιανμάρ και υπενθύμισαν ότι έχει σημασία «να γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα» και να «παρέχονται εγγυήσεις για την ασφάλεια των αμάχων».

Η ΜΚΟ Save the Children («Σώστε τα παιδιά») έκανε γνωστό την Τρίτη (28/12) ότι δύο εργαζόμενοί της σκοτώθηκαν την 24η Δεκεμβρίου σε επίθεση «που διαπράχθηκε από μέλη του στρατού της Μιανμάρ στην πολιτεία Κάγια», στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο Myanmar Witness, «35 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά και γυναίκες, κάηκαν και δολοφονήθηκαν από στρατιώτες την 24η Δεκεμβρίου στο καντόνι Χπρούσο».

Εκπρόσωπος της στρατιωτικής χούντας παραδέχθηκε το Σάββατο ότι ξέσπασαν συγκρούσεις στην περιοχή και ότι άνδρες των ένοπλων δυνάμεων σκότωσαν ανθρώπους, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Μετά τη σφαγή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε εκ νέου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στη Μιανμάρ.

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου, που έβαλε τέλος στη δεκαετή διαδικασία μετάβασης στη δημοκρατία. Έκτοτε έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.300 πολίτες στο πλαίσιο της καταστολής από τις ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Ένωση Αρωγής στους Πολιτικούς Κρατουμένους.