Όλες τις ανοιξιάτικες ορειβατικές εξορμήσεις στη βόρεια πλευρά του Έβερεστ ανέστειλε η Κίνα, μετά τον σεισμό στο γειτονικό Νεπάλ που προκάλεσε φονική χιονοστιβάδα σε άλλη περιοχή της υψηλότερης κορυφής του κόσμου.

Επικαλούμενο το γραφείο αθλητισμού της περιοχής, το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Νέα Κίνα), ανέφερε πως περισσότεροι από 400 ορειβάτες έχουν κατέβει στο Θιβέτ μετά τον προχθεσινό σεισμό.

Στο τμήμα του Έβερεστ που ανήκει στο Νεπάλ, ξεκίνησε με ελικόπτερα, έπειτα από τη βελτίωση των μετεωρολογικών συνθηκών, η επιχείρηση διάσωσης των αλπινιστών που είχαν εγκλωβιστεί εδώ και δύο ημέρες σε μεγάλο υψόμετρο.

Από την πλευρά του, το Νεπάλ δεν έχει αποφασίσει αν θα διακόψει ή όχι τις εξορμήσεις στο όρος αυτό που το υψόμετρό του φθάνει τα 8.848 μέτρα.

Εκπρόσωπος του γραφείου Τουρισμού του Νεπάλ, το οποίο εκδίδει τις θεωρήσεις που είναι απαραίτητες για την ανάβαση στη “στέγη του κόσμου”, ανακοίνωσε πως ο απολογισμός των νεκρών από την προχθεσινή χιονοστιβάδα ανέρχεται σε 14 (σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, οι νεκροί ανέρχονται σε 17).

Περισσότεροι από 800 άνθρωποι βρίσκονταν εκείνη την ώρα σε διαφορετικά υψόμετρα στο Έβερεστ.