Αίσθηση έχει προκαλέσει η φωτογραφία αυτή του Τζοχάρ Τσαρνάεφ, του νεαρού που έχει συλληφθεί για την επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013.

Η φωτογραφία με τον νεαρό βομβιστή να χειρονομεί προβλήθηκε αρχικά στο δικαστήριο την Τρίτη και χθες δόθηκε στη δημοσιότητα, προκαλώντας πολλά σχόλια.

Οι κατήγοροι υποστηρίζουν πως η φωτογραφία αποδεικνύει ότι ο Τσαρνάεφ δεν έχει μετανοήσει για την πράξη του και πως φέρνει για το λόγο αυτό ακόμα πιο κοντά του τη θανατική ποινή.

Οι συνήγοροί του αντέτειναν πως είναι μόνο ένα στιγμιότυπο που δόθηκε στη δημοσιότητα μεμονωμένα με αποτέλεσμα να φαίνεται κάτι άλλο από αυτό που είναι. Για το λόγο αυτό έδωσαν στη δημοσιότητα το πλήρες βίντεο του 21χρονου μέσα από το κελί του, όπου φαίνεται για πολύ ώρα να κάνει διάφορα πράγματα άσκοπα, όπως να φτιάχνει τα μαλλιά του, και κάποια στιγμή να κάνει και τη χειρονομία.

Η βοηθός του Γενικού Εισαγγελέα Nadine Pellegrini χαρακτήρισε τη φωτογραφία «μήνυμα του Τσαρνάεφ προς την Αμερική», απόδειξη πως δεν είναι αμετανόητος για το έγκλημά του και συνεπώς του αρμόζει η εσχάτη των ποινών.

Την ώρα που οι συνήγοροι υπεράσπισης του Τσαρνάεφ επιχειρούν να τον παρουσιάσουν ως συμμετέχοντα στις επιθέσεις σε δεύτερο ρόλο όμως, με «εγκέφαλο» τον αδελφό του, η φωτογραφία δυσκόλεψε το έργο τους. Για το λόγο αυτό επέμειναν στην προβολή ολόκληρου του βίντεο, το οποίο είχε ληφθεί τον Ιούλιο του 2013, τρεις μήνες μετά τη σύλληψή του, όταν είχε μεταφερθεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστώνης για πρώτη φορά.

Όπως φαίνεται, όταν αντιλαμβάνεται την κάμερα τη χρησιμοποιεί σαν αυτοσχέδιο καθρέφτη για να φτιάξει τα μαλλιά του. Μετά από λίγο την παρατηρεί και πάλι και κάνει το σήμα της νίκης πριν κατεβάσει το ένα δάχτυλο και αφήσει το άλλο υψωμένο. Στη συνέχεια απομακρύνεται και κάθεται.

Ο 21χρονος που αντιμετωπίζει τριάντα κατηγορίες καταδικάστηκε στις 8 Απριλίου.

Η υπεράσπισή του αναμένεται να συνεχίσει να παρουσιάζει τον αδελφό του, τον 26χρονο Ταμερλαν, ως ριζοσπαστικό Ισλαμιστή που έπεισε τον τότε 19 χρονών αδελφό του πως η Αμερική έπρεπε να τιμωρηθεί για τους πολέμους σε μουσουλμανικές χώρες.

Πολλοί επιζήσαντες της επίθεσης έχουν τοποθετηθεί κατά της επιβολής της θανατικής ποινής στον Τσαρνάεφ καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει χρόνια εφέσεων.

Το επόμενο διάστημα το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει εάν ο Τσαρνάεφ θα καταδικαστεί ισόβια ή εις θάνατο.

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε περίπου δύο εβδομάδες.

Δείτε το βίντεο