Μια μαμά έχει γίνει viral στο TikTok μετά από μία σειρά video στα οποία εξήγησε πώς είναι να προσλαμβάνεις μια βοηθό μητρότητας λοχείας (postpartum doula) μετά τον τοκετό για να τη βοηθά να παρακολουθεί το νεογέννητο μωρό της μέσα στη νύχτα.

Η 28χρονη μητέρα δύο παιδιών, Brittany Bright, από το Αρκάνσας, μέσα από τον λογαριασμό της @itsbrittanybright στο TikTok, δημοσίευσε ένα βίντεο τον περασμένο μήνα εξηγώντας μια τυπική νύχτα με τη νυχτερινή της βοηθό μετά τον τοκετό.

«Έτσι μοιάζει λοιπόν για μια τυπική νύχτα με τη νυχτερινή μας βοηθό μετά τον τοκετό», λέει ο Bright στο κλιπ. «Πρώτα ετοιμάζω το μωρό για ύπνο, καθαρίζοντάς το, βάζω τα αιθέρια έλαιά του και προετοιμάζω μπουκάλια για τη doula που θα του δώσει όλη τη νύχτα».

«Φτάνει στις 8 μ.μ.», προσθέτει η Bright στο κλιπ. «Σε εκείνο το σημείο, αποσύρομαι στην κρεβατοκάμαρά μου όπου 8 μ.μ. έως τις 6 το πρωί είναι η ώρα μου, χωρίς παιδιά». Και μετά από έναν καλό ύπνο, πηγαίνω και ανακουφίζω τη βοηθό στις 6 π.μ.», συνεχίζει η μητέρα.

Τα βίντεο με τα εκατομμύρια views και οι επικρίσεις

Από τότε που η Bright δημοσίευσε το βίντεο στις 18 Νοεμβρίου, έχει προβληθεί περισσότερες από 6,4 εκατομμύρια φορές. Πολλοί σχολιαστές του βίντεο επέκριναν τη νεαρή μητέρα για την επιλογή της να προσλάβει μια βοηθό μητρότητας μετά τον τοκετό.

Κάποιος έγραψε: «Κάνει τη δουλειά σου και έχει εμπειρίες που ανήκουν σε μια μητέρα!»

Εν τω μεταξύ, άλλοι σχολιαστές υποστήριξαν την απόφαση του Bright να προσλάβει τη doula.

Η Bright υπεραμύνθηκε της επιλογής και είπε στο Fox News ότι αποφάσισε να προσλάβει μια doula για τη γέννηση του δεύτερου γιου της, Maddox, αφού αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις κατά την πρώτη εγκυμοσύνη της το 2016. Η Bright είπε ότι οι γιατροί δεν έλαβαν σοβαρά τις ανησυχίες της και κατέληξε σε έναν επικίνδυνο πρόωρο τοκετό στις 38 εβδομάδες με επείγουσα καισαρική τομή.

Αφού ο πρώτος της γιος, Jaxon, γεννήθηκε μετά από έναν «τραυματικό» τοκετό, η Bright είπε ότι είχε επίσης επιλόχεια κατάθλιψη και υπέφερε από συσκότιση και παραισθήσεις.

«Όλα αυτά, που έζησα με την πρώτη μου εγκυμοσύνη και την εμπειρία μετά τον τοκετό είναι που με οδήγησαν να προσλάβω μια βοηθό για αυτήν την εγκυμοσύνη το 2021», είπε η Bright στο Fox News. «Ήξερα ότι δεν ήθελα να ξαναζήσω όλα τα ίδια πράγματα».

Η Bright κατέληξε να βρει μια ντούλα που πρόσφερε επίσης υπηρεσίες μετά τον τοκετό. Δούλευε με την Bright από την εγκυμοσύνη της μέχρι που ο Maddox ήταν 11 εβδομάδων.

Κατά τη διάρκεια της φάσης μετά τον τοκετό, η βοηθός της Bright περνούσε δύο νύχτες την εβδομάδα με τον Maddox για 10 ώρες τη νύχτα. Εκείνες τις νύχτες, η μητέρα ίχε χρόνο για τον εαυτό της. Είπε ότι ήταν σε θέση να φροντίζει τα πράγματα γύρω από το σπίτι, να περνά χρόνο με τον σύντροφό της και με τον πρώτο της γιο, Jaxon.

Η Bright, η οποία είναι αυτοαπασχολούμενη, είπε ότι ξόδεψε πολύ καιρό για να εξοικονομήσει χρήματα για να πληρώσει τη βοηθό της, η οποία τελικά κόστισε συνολικά 5.700 δολάρια.

Τι είναι η βοηθός μητρότητας λοχείας

Στο εξωτερικό μία βοηθός μητρότητας λοχείας (postpartum doula) έχει ως πρωταρχικό στόχο να υποστηρίξει τους γονείς, τα αδέλφια και το νεογέννητο – με άλλα λόγια, όλη την οικογένεια, όχι μόνον τη λεχώνα.

Επίσης, οι βοηθοί μητρότητας είναι διαθέσιμες για να βοηθήσουν σε ο,τιδήποτε θα «πάει μπροστά» το νοικοκυριό. Για παράδειγμα, βάζουν πλυντήριο ρούχων και πιάτων, φροντίζουν τα ρούχα του μωρού, την καθαριότητα και τη μαγειρική κλπ.

Παρέχουν επίσης συναισθηματική υποστήριξη στη μαμά και εκπαιδεύονται για να παρατηρήσουν τυχόν σημάδια διαταραχής της περιγεννητικής διάθεσης. Αυτό είναι πολύ σπουδαίο αφού, οι λεχώνες συναντούν το γιατρό τους περίπου έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό.