Σε μεγάλο βαθμό έχουν αποχωρήσει οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Γιάρμουκ, στα περίχωρα της Δαμασκού, αφού εξεδίωξαν τον βασικό τους αντίπαλο, την παλαιστινιακή οργάνωση Ακναφ Μπέιτ αλ Μάκντις που συνδέεται με τη Χαμάς, όπως δήλωσαν σήμερα αρκετοί κάτοικοι και παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Το Μέτωπο αλ Νόσρα, που έχει διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα, είναι πλέον η μεγαλύτερη οργάνωση μέσα στον καταυλισμό, τον οποίο πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν από τότε που το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε την επίθεσή του.

Οι πηγές ανέφεραν ότι εκατοντάδες μαχητές της σκληροπυρηνικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος επέστρεψαν στο προπύργιό τους στη γειτονική Χάτζαρ αλ Ασουάντ, απ’ όπου είχαν αρχίσει την επίθεσή τους νωρίτερα αυτό το μήνα. «Οι περισσότεροι τζιχαντιστές έχουν αποχωρήσει», δήλωσε ο κάτοικος του καταυλισμού Αμπού Αχμαντ Χαουάρι.

Παράλληλα με το στόχο τους να καταλάβουν τον καταυλισμό, οι τζιχαντιστές προσπάθησαν να νικήσουν τον αντίπαλό τους, την παλαιστινιακή οργάνωση Ακναφ Μπέιτ αλ Μάκντις που έχει διασυνδέσεις με την παλαιστινιακή Χαμάς και περιλαμβάνεται στη συριακή αντιπολίτευση, αλλά αντιτίθεται στους τζιχαντιστές.

Η είσοδος του ΙΚ στο Γιάρμουκ είχε δώσει στη τζιχαντιστική οργάνωση σημαντικό έρεισμα, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την έδρα του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η εξτρεμιστική οργάνωση συνεχίζει να πολεμά μερικούς από τους εναπομείναντες μαχητές της Ακναφ Μπέιτ αλ Μάκντις στη βόρεια είσοδο του καταυλισμού, στη διασταύρωση των κεντρικών οδών Παλαιστίνης και Γιάρμουκ, ανέφεραν δύο κάτοικοι.

Ο απεσταλμένος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) στη Δαμασκό δήλωσε ότι το Μέτωπο αλ Νόσρα είναι πλέον η μεγαλύτερη οργάνωση που παραμένει στον καταυλισμό. «Το ΙΚ και το Μέτωπο αλ Νόσρα είναι ένα. Αλλάζουν θέσεις», δήλωσε ο Ανουάρ Αμπντούλ Χάντι.

Το Μέτωπο αλ Νόσρα έχει κατηγορηθεί από τους αντιπάλους του ότι διευκόλυνε την είσοδο των τζιχαντιστών του ΙΚ στον καταυλισμό. Παρά το γεγονός ότι είναι αντίπαλες σε άλλες περιοχές της Συρίας, οι δύο οργανώσεις τρέφουν την ίδια έχθρα για την Ακναφ Μπέιτ αλ Μάκντις.

Ωστόσο το Μέτωπο αλ Νόσρα, σε αντίθεση με το ΙΚ, δεν ήταν έτοιμο να προχωρήσει σε μια στρατιωτική αναμέτρηση και δεν μετείχε στις τελευταίες μάχες στο Γιάρμουκ, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.

Στο Γιάρμουκ, περίπου 18.000 παλαιστίνιοι και σύροι πολίτες, οι οποίοι είχαν ήδη πληγεί από την πολιορκία του συριακού στρατού που διήρκεσε τουλάχιστον ένα χρόνο, έχουν παγιδευθεί από τις μάχες μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων και των τζιχαντιστών, θέσεις των οποίων βομβαρδίστηκαν από την συριακή πολεμική αεροπορία.

Στον καταυλισμό διέμεναν 160.000 Παλαιστινίοι, πρόσφυγες του πολέμου του 1948 και απόγονοί τους, πριν ξεσπάσει η σύγκρουση στη Συρία το 2011. Το σημείο αυτό έγινε το 2012 πεδίο μαχών μεταξύ των πιστών στον πρόεδρο Άσαντ δυνάμεων και των σύρων ανταρτών, με την κάθε πλευρά να υποστηρίζεται από παλαιστινιακές οργανώσεις. Οι αντάρτες στη συνέχεια αποχώρησαν από τον καταυλισμό.