Αναπόφευκτη κρίνεται η διεξαγωγή μιας στρατιωτικής επιχείρησης στο Γιάρμουκ, στα όρια της Δαμασκού, μετά την κατάληψη ενός μεγάλου τμήματος αυτού του καταυλισμού Παλαιστινίων προσφύγων από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), δήλωσε σήμερα ο Σύρος υπουργός Εθνικής Συμφιλίωσης Άλι Χαϊντάρ.

«Η προτεραιότητα είναι να εκδιωχθούν και να ηττηθούν οι ένοπλοι και οι τρομοκράτες στον καταυλισμό. Στις τωρινές συνθήκες, επιβάλλεται μια στρατιωτική λύση. Δεν είναι το κράτος το οποίο την επέλεξε, αλλά εκείνοι οι οποίοι εισέβαλαν στον καταυλισμό», είπε ο Χαϊντάρ έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον Άχμαντ Ματζνταλάνι, έναν αξιωματούχο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο να μπουν συριακά στρατεύματα στο Γιάρμουκ, ο υπουργός απάντησε: «είναι το συριακό κράτος το οποίο θα αποφασίσει εάν η μάχη αυτή είναι απαραίτητη», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μία εβδομάδα και πλέον μετά την έναρξη της επίθεσης που εξαπέλυσε το ΙΚ την 1η Απριλίου στο Γιάρμουκ, τον μεγαλύτερο καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων στη Συρία, νότια της πρωτεύουσας Δαμασκού.
Από τα τέλη του 2013 ο καταυλισμός αυτός αποτελούσε πεδίο μάχης ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και των Σύρων ανταρτών. Τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα υποστηρίζονταν το καθένα από παλαιστινιακές οργανώσεις.

Αλλά μετά την έφοδο του ΙΚ, το σύνολο των παλαιστινιακών οργανώσεων μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών, ενώ η Πολεμική Αεροπορία της Συρίας βομβαρδίζει τις θέσεις τους.

«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν πάντως ξεκινήσει και ο στρατός έχει ορίσει σημεία με την υποστήριξη των οργανώσεων» των Παλαιστινίων, συνέχισε ο Χαϊντάρ, αναφερόμενος σε παρατάξεις, όπως το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP-CG), οι οποίες έχουν ταχθεί στο πλευρό του καθεστώτος της Συρίας.

Ο Χαϊντάρ υπαινίχθηκε ότι το ΙΚ εξαπέλυσε την επίθεση ενώ το καθεστώς και οι παλαιστινιακές οργανώσεις οι οποίες αντιτίθενται στον Μπασάρ αλ Άσαντ βρίσκονταν κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την άρση της πολιορκίας του καταυλισμού από τον στρατό, που έχει προκαλέσει ασφυξία στους κατοίκους του εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.
«Εδώ και μερικές ημέρες λέγαμε ότι η συμφιλίωση ήταν κοντά και εκείνοι που περιέπλεξαν τα πράγματα φέρουν την ευθύνη» για τη νέα κλιμάκωση της βίας, προσέθεσε ο ίδιος αναφερόμενος στο ΙΚ.

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι παραμένουν αποκλεισμένοι στο εσωτερικό του καταυλισμού, όπου οι συνθήκες ζωής ήταν ήδη καταστροφικές λόγω της πολιορκίας.