Περισσότερες από επτά δεκαετίες μετά την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ και τον επακόλουθο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Αμερικανοί και οι Ιάπωνες έχουν αποκτήσει αμοιβαία εμπιστοσύνη, αλλά το 73% των Αμερικανών δεν έχουν ακούσει ποτέ το όνομα του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση.

Η αμερικανική κοινή γνώμη γνωρίζει τις ιαπωνικές φίρμες, με την Sony να να βρίσκεται στην κορυφή, σύμφωνα με το 88% των ερωτηθέντων και δεύτερη την Toyota, σύμφωνα με το 85%, αλλά η…φίρμα Άμπε δεν είναι τόσο δημοφιλής στις ΗΠΑ καθώς «μόνο το 11% των Αμερικανών έχουν θετική άποψη για τον ιάπωνα πρωθυπουργό», σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pew Research Center.

Ιάπωνες και Αμερικανοί εμφανίζουν, ωστόσο, έλλειμμα εμπιστοσύνης ως προς την Κίνα, ενώ περίπου τα δύο τρία των Αμερικανών -ποσοστό 61%- εκτιμούν ότι η συγγνώμη του Τόκιο είναι επαρκής ή ότι η Ιαπωνία δεν χρειάζεται να ζητήσει συγγνώμη με 29% να πιστεύουν το αντίθετο.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που δόθηκαν χθες Τρίτη στη δημοσιότητα από την εταιρεία δημοσκοπήσεων συμπίπτουν με την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε σε μερικές εβδομάδες στις ΗΠΑ–του πρώτου ιάπωνα πρωθυπουργού που θα απευθυνθεί σε κοινή συνεδρίαση του αμερικανικού Κογκρέσου.

Η δημοσκόπηση της Pew διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν σημαντικά κατάλοιπα έχθρας μεταξύ του αμερικανικού και του ιαπωνικού λαού.

«Αντίπαλοι στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σκληροί ανταγωνιστές στην οικονομία τη δεκαετία του 80 και στις αρχές του 90, Αμερικανοί και Ιάπωνες σέβονται παρ’ όλ’ αυτά αλλήλους», σχολίαζει η εταιρεία στην ετήσια έκθεσή της που βασίζεται σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.000 πολιτών από κάθε χώρα.

Σχεδόν το 68% των Αμερικανών εμπιστεύονται την Ιαπωνία και το 75% των Ιαπώνων τις ΗΠΑ, ενώ μόνο το 30% των Αμερικανών και το 7% των Ιαπώνων εμπιστεύονται την Κίνα.

Έξι στους δέκα Αμερικανούς θεωρούν ότι η άνοδος της Κίνας ως στρατιωτική και οικονομική δύναμη καθιστά σημαντικότερες τις σχέσεις Ιαπωνίας-ΗΠΑ, αποφαίνεται η δημοσκόπηση.

Ταυτόχρονα, «περισσότεροι Αμερικανοί, ειδικά νεαροί Αμερικανοί, θεωρούν πιο σημαντικό να υπάρχουν ισχυροί οικονομικοί δεσμοί με την Κίνα αντί με την Ιαπωνία».