Βραχνιασμένος ακουγόταν ο Τζο Μπάιντεν νωρίτερα σήμερα, στη διάρκεια ομιλίας του στον Λευκό Οίκο, γεγονός που προκάλεσε τα ερωτήματα των παρευρισκόμενων δημοσιογράφων, σε συνέχεια των οποίων ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχτηκε πως… κρυολόγησε.

«Είμαι καλά. Υποβάλλομαι σε τεστ καθημερινά, σε τεστ για την Covid… Αυτό που έχω είναι ένας εγγονός ενάμιση έτους που έχει κρυολογήσει και του αρέσει να φιλάει τον παππού του», απάντησε σε ένα διάλλειμα από τις δηλώσεις του για την οικονομία, τις οποίες διέκοπτε, επίσης, το γεγονός ότι έβηξε αρκετές φορές.

«Είναι μόνο ένα κρυολόγημα», διαβεβαίωσε.

Δεν αλλάζουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Αναφερόμενος στις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις λόγω κορονοϊού ο Μπάιντεν είπε ότι θα συνεχίσει να βασίζεται στην άποψη των επιστημόνων για να αποφασίσει αν θα υπάρξουν αλλαγές, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ. Σημείωσε ότι προς το παρόν δεν προτείνεται κάποια αλλαγή και ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι επαρκή.

Για το θέμα της Ουκρανίας, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι είναι σε συνεχή επαφή με τους Ευρωπαίους εταίρους των ΗΠΑ και ότι προωθεί μια σειρά συντονισμένων πρωτοβουλιών με στόχο να δυσκολέψει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «να κάνει αυτό που φοβάται ο κόσμος ότι θα κάνει», δηλαδή ν κινηθεί εναντίον της χώρας αυτής.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, διευκρίνισε ότι δεν έχει μιλήσει ακόμη με τον Πούτιν. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να έχουν μια τηλεφωνική επαφή εντός των επόμενων ημερών.

Εξάλλου, για το θέμα της αύξησης της τιμής των καυσίμων, ο Μπάιντεν είπε ότι θα διασφαλίσει ότι οι Αμερικανοί θα πληρώνουν μια «δίκαιη» τιμή. Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο η Κίνα να αποδεσμεύει ποσότητες των στρατηγικών αποθεμάτων της, αν και δεν το έχει κάνει ακόμη. Υπενθυμίζοντας την απόφαση των ΗΠΑ και άλλων χωρών, όπως της Ινδίας και της Ιαπωνίας, να αποδεσμεύσουν πετρελαϊκά αποθέματα ώστε να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων, σχολίασε ότι «η Κίνα θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει περισσότερα. Δεν το έχουν κάνει ακόμα».