Η άντληση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ είναι μια «σημαντική πρωτοβουλία» η οποία «θα κάνει τη διαφορά» σε ό,τι αφορά την τιμή των καυσίμων, η οποία έχει εκτοξευτεί στα ύψη, διαβεβαίωσε την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου για την πρωτοβουλία αυτή που έχει ως στόχο τη μείωση των τιμών των καυσίμων.

«Θα χρειαστεί χρόνος αλλά σε λίγο θα δείτε την τιμή της βενζίνης να μειώνεται», υπογράμμισε ο Μπάιντεν. Σχολίασε ότι συνήθως οι τιμές πέφτουν με τον καιρό όμως «αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει απλώς να περιμένουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα», όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε, ακόμη, ότι μολονότι έχει μειωθεί η τιμή της χονδρικής, δεν πέφτει αναλόγως και η τιμή των καυσίμων στα βενζινάδικα.

Εξάλλου, ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι για την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου δεν ευθύνονται οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πετρέλαιο Θέρμανσης

«Πρωτοφανής» ο συντονισμός

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έλαβαν την απόφαση να χρησιμοποιήσουν τα στρατηγικά τους αποθέματα πετρελαίου σε μια προσπάθεια να οδηγήσουν σε μείωση τις τιμές του μαύρου χρυσού. Η πρώτη παγκοσμίως οικονομική δύναμη έκανε γνωστό πως θα αποδεσμεύσει 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά της αποθέματα, τα οποία θα αρχίσουν να διατίθενται στην αγορά στα μέσα με τέλη του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης σημείωσε νωρίτερα την Τρίτη ότι «είναι η πρώτη φορά» που γίνεται μια τέτοια συντονισμένη ενέργεια.

Η αποδέσμευση αυτή πετρελαίου θα πάρει μορφή «δανείου και πώλησης», και γίνεται σε συντονισμό με άλλες χώρες που βρίσκονται μεταξύ των μεγάλων καταναλωτών μαύρου χρυσού και ειδικότερα την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα ή ακόμη τη Βρετανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.