Λέγεται El Capitan [Ο Αρχηγός] και πρόκειται περί ενός κάθετου γρανιτένιου βράχου ύψους 975 μέτρων, γνωστού και ως «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις αναρρίχησης στον κόσμο».

Αυτό το γρανιτένιο «κτήνος» θέλησε να δαμάσει μια 70χρονη γυναίκα από τις ΗΠΑ και με πολύ πείσμα τα κατάφερε.

Όπως αναφέρει το CNN, «η Ντίεντρε Βόλοβνικ είχε ονειρευτεί να θαυμάσει το ηλιοβασίλεμα από την κορυφή του ξακουστού βράχου El Capitan στο εθνικό πάρκο Γιοσέμιτι της Καλιφόρνια. Και τώρα, η 70χρονη από τη Νέα Υόρκη πιστεύεται πως έγινε η μεγαλύτερη σε ηλικία αναρριχήτρια του βράχου».

Η Βόλοβνικ έσπασε το ίδιο το ρεκόρ της στα γενέθλιά της, στις 23 Σεπτεμβρίου, όταν κατάφερε ξανά να σκαρφαλώσει στην κορυφή του βραχώδους αυτού και άκρως επικίνδυνου ορεινού όγκου.

Το έχει ξανακάνει σε ηλικία 66 ετών

Την πρώτη φορά που κατάφερε τον άθλο ήταν το 2017 σε ηλικία 66 χρόνων. Τότε είχε χρειαστεί 13 ώρες για να αναρριχηθεί, ωστόσο όταν έφτασε στην κορυφή, είχε ήδη πέσει το σκοτάδι και εκείνη δεν μπόρεσε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα ή τουλάχιστον να μπορεί να δει τη θέα του εθνικού πάρκου.

«Οι περισσότεροι σπουδαίοι αναρριχητές που κάνουν τη διαδρομή που κάναμε, το αναρριχητικό «μονοπάτι» γνωστό και ως Lurking Fear, χρειάζονται τέσσερις ή πέντε ημέρες. Κι εμείς το κάναμε σε 13 ώρες. Όμως, εγώ ήθελα να βρεθώ εκεί πάνω και να δω πώς είναι για τον εαυτό μου. Ήθελα να κοιμηθώ εκεί, να δω το ηλιοβασίλεμα και την ανατολή» ανέφερε τότε εμφατικά η ίδια στο CNN.

Τελικά, ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά, και μάλιστα μόνη της,  αυτή τη φορά χωρίς τον γιο της, Άλεξ Χόνολντ, διάσημο αναρριχητή και πρωταγωνιστή του ντοκιμαντέρ «Free Solo», που καταγράφει την αναρρίχησή του στο El Capitan χωρίς σχοινί και προστατευτικό εξοπλισμό [κέρδισε το Οσκαρ Ντοκιμαντέρ στην τελετή του 2019], επιχείρησε και κατάφερε τον άθλο της.

«Δεν άρχισα την αναρρίχηση 10 χρόνια πριν για να γίνω η γηραιότερη γυναίκα που ανεβαίνει στην κορυφή. Το έκανα για να είμαι πιο κοντά στο γιο μου», παραδέχεται τώρα συγκινημένη η 70χρονη.

Τελικά, με όπλο το πείσμα της και εξοπλισμένη πλέον με την απαραίτητη εμπειρία από την προηγούμενη αναρρίχησή της, επέστρεψε στον γρανιτένιο μονόλιθο σκαρφαλώνοντάς τον σε μόλις έξι ώρες, εγκαίρως δηλαδή για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και να θαυμάσει το ηλιοβασίλεμα για τα γενέθλιά της.

«Είναι ένα ασύλληπτο μέρος η κορυφή, θα μπορούσα να γράψω ένα ολόκληρο βιβλίο για το πώς ένιωσα. Είχα κεραυνοβοληθεί από την ένταση των συναισθημάτων. Δεν συγκρίνεται με τίποτα» ανέφερε η ίδια.

Στην συνέχεια, η 70χρονη ήπιε σαμπάνια και έκοψε τη γενέθλια τούρτα της με θέα τον πανέμορφο ορίζοντα από το εθνικό πάρκο Γιοσέμιτι της Καλιφόρνια.