Ο Πακιστανός δικηγόρος που είχε δεχτεί θανατικές απειλές από ισλαμιστικές οργανώσεις διότι ήταν ο συνήγορος υπεράσπισης του γιατρού που βοήθησε τη CIA να εντοπίσει τον επικεφαλής της Αλ Κάιντα, τον Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος κατόπιν εξολοθρεύτηκε από άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, δολοφονήθηκε σήμερα, ανακοίνωσε η αστυνομία. Την ευθύνη για τη δολοφονία του δικηγόρου αυτού ανέλαβε η ριζοσπαστική οργάνωση Τζουνταλάχ, που συνδέεται με τους Ταλιμπάν.

Ο Σαμιουλάχ Αφρίντι δολοφονήθηκε ενώ επέστρεφε στο σπίτι του στην πόλη Πεσάβαρ του βορειοδυτικού Πακιστάν, διευκρίνισε η αστυνομία. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δικηγόρος είχε πρόσφατα επιστρέψει στο Πακιστάν από το εξωτερικό, όπου είχε μεταβεί λόγω των φόβων για την ασφάλεια του.

Ο Σαμιουλάχ Αφρίντι σταμάτησε να εκπροσωπεί το γιατρό πέρυσι, λέγοντας ότι είχε γίνει στόχος. «Ορισμένες οργανώσεις δεν θέλουν να συνεχίσουμε να είμαστε η υπεράσπιση στην υπόθεση αυτή… δεν είναι μόνο η ζωή μου σε κίνδυνο, η οικογένειά μου επίσης διατρέχει κίνδυνο. Ως εκ τούτου, έχω αποφασίσει να εγκαταλείψω την υπόθεση», είχε δηλώσει ο δικηγόρος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Για να γλιτώσει από τις απειλές κατά της ζωής του, είχε μεταβεί στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από όπου όμως επέστρεψε πρόσφατα.

Η ριζοσπαστική οργάνωση Τζουνταλάχ, που συνδέεται με τους Ταλιμπάν, ανέλαβε την ευθύνη για την δολοφονία του δικηγόρου. «Τον σκοτώσαμε επειδή ήταν συνήγορος του Σακίλ, ο οποίος είναι εχθρός μας» είπε σε δημοσιογράφους ο Φάχαντ Μορουάτ, ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Ο Σαμιουλάχ Αφρίντι είχε εκπροσωπήσει νομικά τον Δρ Σακίλ Αφρίντι, ο οποίος καταδικάστηκε το 2012 σε 33 χρόνια κάθειρξη στη δίκη του για μια υποτιθέμενη εκστρατεία εμβολιασμού. Ο γιατρός πιστεύεται ότι μέσω αυτής της εκστρατείας βοήθησε τη CIA να εντοπίσει το κρησφύγετο του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011, πριν μια ομάδα των SEALs προχωρήσει στην επιδρομή που οδήγησε στην εξόντωσή του. Η καταδικαστική ποινή του γιατρού όμως ακυρώθηκε το 2013 και τώρα ο κατηγορούμενος, που παραμένει έγκλειστος στη φυλακή, αναμένει να περάσει από νέα δίκη.