Με την Μέγκαν Μαρκλ, σύζυγο του Πρίγκιπα Χάρι, να θεωρείται ως η υποκινήτρια της παραίτησης τους από τα καθήκοντά τους και της μετακόμισής τους από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α., το «Megxit» καθιερώθηκε ως υποτιμητικός όρος από τα βρετανικά ΜΜΕ. Κι άρχισε να εφαρμόζεται σύντομα μετά από την ανακοίνωσή τους τον Ιανουάριο του 2020.

Πρόσφατα, λοιπόν, ο Πρίγκιπας Χάρι αναφέρθηκε στον όρο και εξήγησε πως το «Megxit» κρύβει από πίσω του μισογυνισμό. Σε τοποθέτησή του μέσω βιντεοκλήσης στην ημερίδα με θέμα «Το διαδίκτυο, μηχανή που κατασκευάζει ψεύδη», που οργάνωσε το αμερικανικό περιοδικό Wired, δήλωσε ότι ο όρος αποτελεί ένα ξεκάθαρο παράδειγμα του μίσους που κατασκευάζει το διαδίκτυο και τα ΜΜΕ.

«Πιθανώς ο κόσμος να το αντιλαμβάνεται ή όχι, μα ο όρος Megxit ήταν και είναι ένας όρος που δείχνει μισογυνισμό και κατασκευάστηκε από ένα τρολ, ενδυναμώθηκε από τους βασιλικούς συντάκτες και γιγαντώθηκε από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός, όμως, πως ξεκίνησε από ένα τρολ», υποστήριξε.

Όπως αναφέρει μελέτη του οργανισμού Bot Sentinel, που αποκαλύφθηκε τον προηγούμενο μήνα, μόνο στην πλατφόρμα του Twitter εντοπίστηκαν 83 λογαριασμοί, οι οποίοι παράγουν το 70% των αναρτήσεων με περιεχόμενο μίσους ή με παραπληροφόρηση για τον Χάρι και τη Μέγκαν. Στην ομιλία του ο Πρίγκιπας στάθηκε στην εν λόγω έρευνα και έστρεψε τα πυρά τους στους ρεπόρτερ της βασιλικής οικογένειας. «Όχι μόνο διέσπειραν αυτά τα ψεύδη αλλά τα αναπαρήγαγαν ως αληθή», δήλωσε.

Ο Πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος ζει πλέον στο Μοντεσίτο με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους, χαρακτήρισε την παραπληροφόρηση «παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση» και πρόσθεσε: «Έχασα την μητέρα μου από αυτή την κατασκευασμένη “τρέλα” και είναι προφανές ότι είμαι αποφασισμένος να μην χάσω και την μητέρα των παιδιών μου για τον ίδιο λόγο». Τόσο εκείνος όσο και η Μέγκαν Μαρκλ άρχισαν καμπάνια προκειμένου να ελεγχθούν καλύτερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν είμαι στα social media και μέχρι να αλλάξουν τα πράγματα, αυτό θα παραμείνει ίδιο», δήλωσε.