Σε περίπου 13.000 άτομα ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τα βασανιστήρια στις κυβερνητικές φυλακές από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία πριν από τέσσερα χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Το Παρατηρητήριο έχει καταφέρει να καταγράψει ότι 12.751 άνθρωποι που πέθαναν από τα βασανιστήρια από την έναρξη της συριακής εξέγερσης (…), μεταξύ αυτών 108 παιδιά», επεσήμανε η μη κυβερνητική οργάνωση που διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών, ιατρικών, στρατιωτικών και αυτοπτών μαρτύρων, σε όλη τη Συρία.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ο αριθμός δεν περιλαμβάνει τους 20.000 ανθρώπους που φέρονται να έχουν εξαφανιστεί στις φυλακές του καθεστώτος.

«Κάποιοι συγγενείς των μαρτύρων αναγκάστηκαν να υπογράψουν δηλώσεις στις οποίες έλεγαν ότι τα θύματα σκοτώθηκαν από τους αντάρτες», οι οποίοι προσπαθούν να ανατρέψουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ εδώ και τέσσερα χρόνια, επισημαίνεται από την ίδια πηγή.

Από την έναρξη της ειρηνικής, αρχικά, εξέγερσης εναντίον του Άσαντ την 15η Μαρτίου 2011, η οποία στη συνέχεια εξελίχθηκε σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι κρατήθηκαν στις φυλακές και στα κρατητήρια των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Μεταξύ αυτών είναι πολλοί διαφωνούντες και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ο Αμπντελαζίζ αλ Χάγερ και ο Μάζεν Νταρουίς.