«Tα σύνορα των κρατών μελών είναι σύνορα της ΕΕ» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ο οποίος όπως επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter την Τρίτη (9/11) επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.

«Συζήτησα με τον Γκιτάνας Ναουσέντα. Η χρήση ευάλωτων μεταναστών ως μέρος μιας υβριδικής επίθεσης είναι παραπάνω από περιφρόνηση» έγραψε.

«Η ΕΕ δεν θα δεχτεί καμία προσπάθεια εργαλειοποίησης των μεταναστών. Πλήρης αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη της ΕΕ. Τα σύνορα των κρατών μελών είναι σύνορα της ΕΕ» επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δείτε το tweet του

«Να βρεθούν τρόποι μαζί ώστε να αποτραπούν περισσότεροι μετανάστες από το να κατευθυνθούν προς τη Λευκορωσία και την Πολωνία»

Ο στόχος της μετάβασης του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά στις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών, που κατευθύνονται προς τη Λευκορωσία και εν συνεχεία προς τα σύνορα της ΕΕ, είναι να βρεθούν τρόποι σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις έτσι ώστε να αποτραπούν αυτοί οι άνθρωποι από το να κατευθύνονται προς το Μινσκ και την Πολωνία τόνισε η αναπληρώτρια Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνα Σπίναντ, ερωτηθείσα σχετικά την Τρίτη (9/11).

Ειδικότερα, η κ. Σπίναντ ανέφερε ότι «η πρόεδρος κάλεσε τον Αντιπρόεδρο Σχοινά να ταξιδέψει γρήγορα τις προσεχείς ημέρες στις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών που έχουν παγιδευτεί από τις αρχές της Λευκορωσίας και βρίσκονται τώρα στα σύνορα με την Πολωνία».

«Η ιδέα είναι να βρεθούν τρόποι μαζί με τις κυβερνήσεις για δράση, ώστε να αποτραπούν περισσότεροι μετανάστες από το να κατευθυνθούν προς τη Λευκορωσία και την Πολωνία» συμπλήρωσε.