Βελτιώνεται σταδιακά η κατάσταση στη Βουλγαρία μετά τις σφοδρές χιονοπτώσεις, παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα της στάθμης των υδάτων των ποταμών παραμένουν υψηλά, ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας Ιβελίνα Βασίλεβα.

Μιλώντας στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό NOVA TV, η Βασίλεβα σημείωσε ότι αν και το χιόνι άφησε εκατοντάδες χωριά σε όλη τη Βουλγαρία αποκομμένα και χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, όλοι οι φορείς είναι έτοιμοι να δράσουν σε περίπτωση νέας κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

«Το κλίμα αλλάζει και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πιθανές συνέπειες» ανέφερε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε δε, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών παρά τα υψηλά επίπεδα της στάθμης των ποταμών στο νότο της Βουλγαρίας, όπου πόλεις και χωριά στις δύο όχθες των ποταμών Άρδα, Τούντζα και Μαρίτσα (Έβρος) έχουν τεθεί σε υψηλή επιφυλακή.

Όμως, σε πολλές βόρειες περιοχές, στην περιφέρεια Σμόλιαν, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι απίθανο να επανέλθει πριν από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite.

Ο πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος που δραστηριοποιείται στην περιοχή, η EVN, ανακοίνωσε ότι υπάλληλοί της εταιρείας εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η έντονη χιονόπτωση στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, 120 εργαζόμενοι έχουν σταλεί στις περιοχές που δέχθηκαν τα μεγαλύτερα πλήγματα για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις καθαρισμού κεντρικών οδικών αξόνων, αλλά και μικρότερων, που οδηγούν σε αποκλεισμένα χωριά.

Για ορισμένες από τις τετρακόσιες πόλεις και χωριά, η Πέμπτη είναι η έκτη μέρα από τη στιγμή που το χιόνι τους απομόνωσε από τον υπόλοιπο κόσμο. Σε πολλά από αυτά, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλη δυσκολία στη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων και σε άλλα είναι αδύνατη.

Στο μεταξύ, η αντιπολίτευση κατηγόρησε την αντιπρόεδρο της βουλγαρικής κυβέρνησης Μεγκλένα Κούνεβα και την υπουργό Περιβάλλοντος ότι απέτυχαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγουν τις τρέχουσες εξελίξεις.

Στη διάρκεια συζήτησης στη βουλγαρική Βουλή, η κ. Κούνεβα εξήγησε ότι τέτοιες σκληρές καιρικές συνθήκες δεν είχαν παρατηρηθεί τον Μάρτιο, τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Συνολικά πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα, καθώς τρεις σκιέρ σκοτώθηκαν την Κυριακή από πτώση χιονοστιβάδας στο όρος Πίριν.