Ένα ξεφλουδισμένο πορτρέτο του Φρεντερίκ Σοπέν που αγοράστηκε σε υπαίθρια αγορά στην Πολωνία κρεμόταν ταπεινά σε ιδιωτικό σπίτι για σχεδόν τρεις δεκαετίες, προτού ένας ειδικός χρονολογήσει τον πίνακα στον 19ο αιώνα, όταν ζούσε ο Πολωνός συνθέτης πιάνου.

Τώρα αποκατεστημένος και σε επιχρυσωμένο πλαίσιο, ο μικρός πίνακας βρίσκεται σε θησαυροφυλάκιο τραπέζης κάπου στην ανατολική Πολωνία, ενώ οι ιδιοκτήτες του διαπραγματεύονται τα επόμενα βήματά τους, συμπεριλαμβανομένης μιας δημόσιας έκθεσης.

Τα νέα για την ύπαρξη του έργου τέχνης έκαναν την εμφάνισή τους την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Βαρσοβία φιλοξένησε τον 18ο διαγωνισμό πιάνου Frederic Chopin, μια διεθνής εκδήλωση, η οποία έχει στόχο να λανσάρει και να δώσει την εναρκτήρια ώθηση στην καριέρα πιανιστών παγκόσμιας κλάσης. Ο διαγωνισμός διαρκεί έως τις 23 Οκτωβρίου.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Nicolaus Copernicus, Ντάριους Μαρκόφσκι, ο ειδικός στην τέχνη που εξέτασε και αποκατέστησε το πορτρέτο πέρυσι, λέει ότι έχει σημαντική ιστορική και συναισθηματική αξία, αλλά απέφυγε να δώσει μια εκτίμηση για το πόσο θα μπορούσε να πουληθεί.

Ο πίνακας έχει διαστάσεις 29,5 εκατοστά επί 23,3 εκατοστά (11,5 ίντσες επί 9 ίντσες.) Χρησιμοποιώντας προηγμένες μεθόδους, ο Dariusz Markowski χρονομέτρησε τη δημιουργία του στα μέσα του 19ου αιώνα με βάση τα υλικά και τις χρωστικές που χρησιμοποιήθηκαν αλλά και την έκταση της γήρανσης και των ζημιών.

«Δεν είναι πλέον δυνατό να προσδιοριστεί με ακρίβεια το έτος δημιουργίας του και θα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποιος το ζωγράφισε επειδή φαίνεται μόνο το μικρό όνομα του καλλιτέχνη, Άλφρεντ», δήλωσε ο Ντάριους Μαρκόφσκι στο Associated Press.

«Είναι προφανώς ο Σοπέν, αλλά δεν μπορώ να πω αν πόζαρε γι’ αυτό το πορτρέτο ή αν είναι ζωγραφισμένο από άλλη εικόνα», πρόσθεσε ο Μαρκόφσκι, διευθυντής του τμήματος διατήρησης και αποκατάστασης της σύγχρονης τέχνης του πανεπιστημίου της πόλης Τορούν.

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα για την ιστορία του ή για ποιον ζωγραφίστηκε», υπογράμμισε. «Ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση και είμαι πολύ χαρούμενος που μπορούν να σωθούν έργα τέχνης».

Ο Σοπέν γεννήθηκε το 1810 σ’ ένα αρχοντικό στη Ζελαζόβα Βόλα, ένα χωριό κοντά στη Βαρσοβία, από Πολωνή μητέρα και Γάλλο πατέρα. Έφυγε από την Πολωνία στα 19 του για να διευρύνει τη μουσική του εκπαίδευση στη Βιέννη και στη συνέχεια στο Παρίσι, όπου εγκαταστάθηκε, συνθέτοντας, δίνοντας συναυλίες και διδάσκοντας πιάνο.

Πέθανε στο Παρίσι στις 17 Οκτωβρίου 1849 και θάφτηκε στο νεκροταφείο Περ Λασαίζ, αλλά η καρδιά του φυλάσσεται στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στη Βαρσοβία.

Ένας γνώστης τέχνης εντόπισε το πορτρέτο – που ο Μαρκόφσκι αποκαλεί «πραγματική περιέργεια» – σε μια υπαίθρια αγορά κοντά στο Λούμπλιν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Δεκαετίες αργότερα, μια δύσκολη οικονομική κατάσταση ώθησε την οικογένεια ν’ αναζητήσει μια επαγγελματική εκτίμηση, η οποία την οδήγησε στον ειδικό του πανεπιστημίου.

Ένα μέλος της οικογένειας λέει ότι είναι «εξαιρετικό» το γεγονός ότι ο πίνακας επέζησε περίπου 170 ετών ιστορικής αναταραχής και κατέληξε σε υπαίθρια αγορά.

Πρόσθεσε ότι η πρόσφατη προσοχή που έδειξε η οικογένεια στο πορτρέτο τον έκανε να μελετήσει τη ζωή και τη μουσική του Σοπέν.