Οι ερευνητές του ΟΗΕ και ένας Λιβανέζος αξιωματούχος ανακάλυψαν αποδείξεις που εμπλέκουν τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ στη δολοφονία του Λιβανέζου πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση του Καναδά CBC.

Οι ανακαλύψεις της Ανεξάρτητης Διεθνούς Επιτροπής Ερευνας του ΟΗΕ βασίζονται στην εξέταση τηλεφωνικών συνομιλιών και αποδεικνύουν ότι αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ επικοινώνησαν με τους ιδιοκτήτες των κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιήθηκαν για να συντονιστεί η έκρηξη που σκότωσε τον Χαρίρι τον Φεβρουάριο του 2005, σύμφωνα με το CBC.

Η καναδική τηλεόραση πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής του Ειδικού Δικαστηρίου για το Λίβανο (TSL) Ντάνιελ Μπελμάρε αρνήθηκε να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.

Αυτές οι αποκαλύψεις αποτελούν μία σημαντική εξέλιξη στην έρευνα που διαρκεί περισσότερα από 5 χρόνια.

Το CBC αναφέρει επίσης ότι η επιτροπή του ΟΗΕ απέτυχε να προστατεύσει ένα λιβανέζο αξιωματούχο, τον συνταγματάρχη Ουισάμ Έιντ, που σκοτώθηκε αφού βοήθησε τον ΟΗΕ να ρίξει φως στην υπόθεση του Χαρίρι.

Ο Έιντ διεξήγαγε μία έρευνα και απέδειξε ότι υπήρχε ένα δίκτυο τηλεφώνων που χρησιμοποιήθηκαν από τους δολοφόνους. Στην συνέχεια απέδειξε ότι αυτά συνδέονταν με μία τηλεφωνική γραμμή σε ένα νοσοκομείο της Χεζμπολάχ στα νότια της Βηρυτού και με μερικά κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούνταν από τη Χεζμπολάχ.