Η εθνική αστυνομία του Ισημερινού ανακοίνωσε την Πέμπτη (30/9) πως έστειλε 400 αστυνομικούς για να αποκαταστήσουν την τάξη σε μία από τις μεγαλύτερες φυλακές της χώρας, μετά την εξέγερση που ξέσπασε αυτήν την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας τουλάχιστον 116 κρατούμενοι σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν.

Αντίπαλες συμμορίες μάχονταν για τον έλεγχο των φυλακών Penitenciaria del Litoral στην επαρχία Γουάγιας την Τρίτη το βράδυ, στις φονικότερες συγκρούσεις σε φυλακές στην ιστορία της χώρας της Νότιας Αμερικής, αφότου 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν τον Φεβρουάριο και 22 τον Ιούλιο σε ταραχές αυτόν τον χρόνο.

«Περίπου 400 αστυνομικοί επιχειρούν στο πλαίσιο μιας αποστολής επέμβασης και έρευνας εντός της φυλακής προκειμένου να διατηρήσουν την τάξη και να εγγυηθούν την ασφάλεια», ανέφερε νωρίτερα σήμερα σε ένα τουίτ η εθνική αστυνομία του Ισημερινού Policia Ecuador, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με αστυνομικούς να περπατούν έχοντας πλήρη εξάρτυση.

Αργότερα, η αστυνομία πρόσθεσε πως οι αστυνομικοί ανακάλυψαν τρεις εκρηκτικούς μηχανισμούς εντός της φυλακής, που βρίσκεται στα περίχωρα της μεγαλύτερης πόλης της χώρας Γουαγιακίλ.

Χθες, ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο δήλωσε ότι θα αποδεσμεύσει πόρους και θα αναπτύξει επιπρόσθετες δυνάμεις ασφαλείας στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επανάληψης των συγκρούσεων.