O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου όταν ο δεύτερος επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις αρχές του Μαρτίου για να εκφωνήσει μία ομιλία στο Κογκρέσο, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, μια απόφαση που ενδέχεται να οξύνει περαιτέρω τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών.

Μία εκπρόσωπος τύπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, η Μπερναντέτ Μίαν, υποστήριξε ότι ο λόγος που ο Ομπάμα δεν θα απευθύνει στον Νετανιάχου πρόσκληση για συνομιλίες στο Οβάλ Γραφείο είναι ότι θέλει «να αποφύγει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί η εντύπωση» ότι προσπαθεί να επηρεάσει την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης στο Ισραήλ, που αναμένεται να διεξαχθεί την 17η Μαρτίου.

Η απόφαση αυτή του Αμερικανού προέδρου είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη, καθώς μέχρι σήμερα οι Ισραηλινοί ηγέτες που επισκέπτονταν τις ΗΠΑ σχεδόν πάντα είχαν συναντήσεις με τον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να εκφωνήσει μία ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο την 3η Μαρτίου, όπου οι γερουσιαστές απειλούν ότι θα δώσουν το πράσινο φως για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Σήμερα πάντως ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ υποστήριξε ότι τα ηγετικά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Κογκρέσο δεν ζήτησαν τη γνώμη του σχετικά με το θέμα της πρόσκλησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, εκείνος ωστόσο χαιρετίζει την επίσκεψη αυτή.

«Δε με συμβουλεύτηκαν» είπε ο Ριντ με τους δημοσιογράφους στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του αφότου τραυματίστηκε στο μάτι του κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος όταν γυμναζόταν νωρίτερα αυτόν το μήνα.

«Έχω μία καλή σχέση με τον Νετανιάχου» τόνισε ο Ριντ. «Μάλιστα μου τηλεφώνησε για να μάθει για τον τραυματισμό μου, γεγονός το οποίο εκτίμησα. Ξέρετε όμως, είναι ο ηγέτης μιας χώρας, θα έρθει εδώ να εκφωνήσει μία ομιλία σε μια κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Θα ακούσουμε αυτό που έχει να πει».