Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εκφωνήσει λόγο στο αμερικανικό Κογκρέσο στις 3 Μαρτίου, αντί για τις 11 Φεβρουαρίου όπως είχε ανακοινωθεί χθες Τετάρτη, επισημαίνοντας ότι η πρόσκληση που του απηύθυνε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ προερχόταν και από τα δύο κόμματα.

«Έπειτα από αίτημά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου θα εκφωνήσει ομιλία στο Κογκρέσο στις 3 Μαρτίου ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει και στο συνέδριο του AIPAC», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Μπένερ.

Το συνέδριο του μεγαλύτερου φιλοϊσραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ, του AIPAC (Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων), θα διεξαχθεί από την 1η ως την 3η Μαρτίου στην Ουάσινγκτον.

Στην ομιλία του στο Κογκρέσο, την τρίτη μέχρι στιγμής, ο Νετανιάχου αναμένεται να επικεντρωθεί στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Στην ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αποδέχθηκε την πρόσκληση» και ότι στην ομιλία του «θα ευχαριστήσει τον (Αμερικανό) πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, το Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό για την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ».

Χθες ο Μπένερ είχε προκαλέσει έκπληξη στην Ουάσινγκτον, ακόμη και στον Λευκό Οίκο, ανακοινώνοντας την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στις 11 Φεβρουαρίου, παρακάμπτοντας το πρωτόκολλο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ είχε δηλώσει ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν θα εκφράσουν την άποψή τους για την επίσκεψη μέχρι να ενημερωθούν από τους ομολόγους τους για τα σχέδια του Νετανιάχου.

«Το πρωτόκολλο αναφέρει ότι ο ηγέτης μιας χώρας επικοινωνεί με τον ηγέτη της χώρας στην οποία μεταβαίνει», είχε επισημάνει.

«Το συγκεκριμένο γεγονός μοιάζει να αποτελεί μια απόκλιση από το πρωτόκολλο (…). Οι Ισραηλινοί δεν μας έχουν ενημερώσει για το ταξίδι αυτό», είχε υπογραμμίσει ο Έρνεστ.

Εξάλλου ο Νετανιάχου θα είναι καλεσμένος των αντιπάλων του Ομπάμα, των Ρεπουμπλικάνων, σε μια περίοδο που έχει ξεκινήσει μια αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.