Ένοχος για απαγωγές και αποκεφαλισμούς Δυτικών ομήρων δήλωσε ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, ο Αλεξάντα Κότεϊ, ένας πρώην Βρετανός υπήκοος, μέλος μιας ομάδας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, που είχε το παρωνύμιο «The Beatles».

Ο Κότεϊ, που γεννήθηκε στο Λονδίνο και είναι 37 ετών, δήλωσε ένοχος για τον φόνο των Αμερικανών δημοσιογράφων Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ το 2014, αλλά και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις Κέιλα Μίλερ και Πίτερ Κάσιγκ.

Εναντίον του Κότεϊ όσο και του Ελ Σάφι ελ Σέιχ, 33 ετών και επίσης μέλος των «Beatles», έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για την απαγωγή ατόμων που κατέληξε στον θάνατό τους, συνωμοσία για τη διάπραξη ανθρωποκτονιών εναντίον Αμερικανών πολιτών στο εξωτερικό και συνωμοσία για την παροχή υλικής στήριξης σε τρομοκράτες.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, και οι δύο άνδρες είναι πιθανό να καταδικαστούν σε ισόβια χωρίς να έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την αποφυλάκισή τους.

Ο δικαστής Τ. Σ. Έλις δήλωσε ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του στις 4 Μαρτίου 2022.

Η συμφωνία του Κότεϊ  με τις ΗΠΑ και η στρατολόγησή του στο ΙΚ

Ο Κότεϊ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει κάνει συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση να της δώσει – όπως και σε όποια κυβέρνηση το ζητήσει- όσες πληροφορίες διαθέτει για τις ενέργειες του στη Συρία. Επίσης στη συμφωνία προβλέπεται ότι, αφού εκτίσει 15 χρόνια από την ποινή του στις ΗΠΑ, θα εκδοθεί στη Βρετανία όπου θα δικαστεί εκ νέου για την απαγωγή και τον φόνο ομήρων.

Ο πρώην υπάλληλος καταστήματος αθλητικών ειδών, που γεννήθηκε στο Λονδίνο όπου και ριζοσπαστικοποίηθηκε, απευθύνθηκε στα αγγλικά στο δικαστήριο.

Δήλωσε ότι πήγε στη Συρία για να πολεμήσει κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και στη συνέχεια εντάχθηκε στην ομάδα του ΙΚ που απήγαγε και κρατούσε μη μουσουλμάνους ομήρους.

Ο Αλεξάντα Κότεϊ και ο Ελ Σάφι ελ Σέιχ συνελήφθησαν τον Ιανουάριο του 2018 από τις συριακές κουρδικές δυνάμεις και στη συνέχεια παραδόθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Τον Οκτώβριο του 2020 μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ για να λογοδοτήσουν ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου. Η Βρετανία δεν επιθυμούσε εξ αρχής να τους δικάσει στο έδαφός της, ενώ τους στέρησε και τη βρετανική υπηκοότητα. Η έκδοσή τους στις ΗΠΑ κατέστη δυνατή μόνο αφού οι αμερικανικές αρχές διαβεβαίωσαν τον Λονδίνο ότι δεν θα ζητήσουν να τους επιβληθεί η ποινή του θανάτου.

Το «Λατομείο»: Το θέατρο των φρικτών επιχειρήσεων των «Beatles»

Το «Λατομείο» ήταν το θέατρο των φρικτών επιχειρήσεων των διαβόητων «Beatles του ISIS». Μία 4 τετράδα από το Δυτικό Λονδίνο που είχε μεταφερθεί στη Ράκα για να πολεμήσει στο πλευρό του Χαλιφάτου. Το «Λατομείο» ήταν ένα κτίριο στα δυτικά της πόλης στο οποίο κρατούνταν οι ξένοι αιχμάλωτοι. Κυρίως ανταποκριτές και απεσταλμένοι ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Στο Λατομείο οι 4 υπεύθυνοι, Aine Davis, Alexanda Kotey, El Shafee Elsheikh, Mohammed Emwazi (γνωστός και ως Τζιχάντι Τζον) εξειδικεύονταν στους αποκεφαλισμούς, τα ηλεκτροσόκ, τους εικονικούς πνιγμούς. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι Beatles είναι υπεύθυνοι για πάνω από 27 αποκεφαλισμούς.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.