Νέος πρόεδρος του Ισραήλ ορκίστηκε σήμερα Τετάρτη (7/7) ο πάλαι ποτέ ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Ισαάκ Χέρτσογκ και δεσμεύτηκε ότι από τον νέο του ρόλο θα προσπαθήσει να κλείσει τα βαθιά χάσματα που διχάζουν την ισραηλινή κοινωνία.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Κνεσέτ, το κοινοβούλιο, ο Χέρτσογκ αγκάλιασε τον απερχόμενο πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν και κατόπιν έδωσε τον όρκο, υπό τα χειροκροτήματα των βουλευτών.

Η θητεία του προέδρου στο Ισραήλ είναι επταετής.

«Από εδώ, θα πάω στην προεδρική κατοικία και θα αρχίσω ένα ταξίδι ανάμεσα στις ρήξεις και τα χάσματα της ισραηλινής κοινωνίας. Ένα ταξίδι που έχει σκοπό να βρει τον ενωτικό παράγοντα», είπε ο 60χρονος πρόεδρος.

Ο Χέρτσογκ εξελέγη για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 2003 και στη συνέχεια ανέλαβε διάφορα υπουργεία σε κυβερνήσεις συνασπισμού. Στις εκλογές του 2015 ηττήθηκε από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Τον Ιούνιο η Κνεσέτ τον εξέλεξε νέο πρόεδρο της χώρας, λίγες ημέρες αφότου ο Νετανιάχου παρέδωσε την πρωθυπουργία στη νέα, πολυκομματική κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ.

Ο Χέρτσογκ, που έχει σπουδάσει νομικά, είναι γιος του πρώην προέδρου του Ισραήλ και πρεσβευτή της χώρας του στα Ηνωμένα Έθνη, Χαΐμ Χέρτσογκ.

Στην ομιλία του δεσμεύτηκε επίσης ότι θα πολεμήσει τον αντισημιτισμό, θα αγωνιστεί για την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του και θα βοηθήσει «στον αγώνα εναντίον των στρατηγικών απειλών, ιδίως του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.