Η πανδημία του κορονοϊού έχει σκοτώσει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους, ανακοίνωσε την Τετάρτη (7/7) ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Μόλις ξεπεράσαμε το τραγικό ορόσημο των τεσσάρων εκατομμυρίων καταγεγραμμένων θανάτων από την Covid-19, που σίγουρα είναι χαμηλότερο του συνολικού απολογισμού», δήλωσε, ενώ πρόσθεσε πως ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων της υγειονομικής κρίσης είναι «χωρίς αμφιβολία» μεγαλύτερος.

Σύμφωνα με στοιχεία που αντλήθηκαν απόψε από το worldometers.info (στις 18.00, ώρα Ελλάδας), επί 185.571.170 κρουσμάτων, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.012.264.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του διεθνούς Οργανισμού Μάικ Ράιαν προέτρεψε τις χώρες να είναι πάρα πολύ προσεκτικές όταν ξανανοίγουν τις οικονομίες τους μετά τους περιορισμούς της Covid-19 έτσι ώστε «να μην χάσουν τα κέρδη που έκαναν» λόγω μιας πρόωρης άρσης των μέτρων.

Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι οι χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της Covid-19, σε συνδυασμό με την άρση των περιορισμών, αποτελούν ένα «τοξικό μίγμα». Αυτή είναι η ώρα για να επιδείξουμε εξαιρετική προσοχή, πρόσθεσε, αν και επεσήμανε πως κάθε χώρα πρέπει να πάρει τις δικές της αποφάσεις σε σχέση με τα μέτρα δημόσιας υγείας.

Τέλος, ο ΠΟΥ κάλεσε τα κράτη που σκοπεύουν ή αρχίζουν να εμβολιάζουν παιδιά 12 έως 15 ετών να το ξανασκεφτούν και αντ΄αυτού να δωρίσουν δόσεις εμβολίων στο πρόγραμμα COVAX για να βοηθήσουν στον εμβολιασμό εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ηλικιωμένων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.