Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) προχώρησε ήδη σε ενέργειες εναντίον ορισμένων μελών κι αυτό με βάση τις αναφορές των ΜΜΕ για διαφθορά, ενώ ο επικεφαλής της Γκαμπριέλ Μεούτσι δήλωσε ότι δεν ανέχεται καμία εγκληματική δραστηριότητα από κανένα μέλος της.

Η αποστολή της ΕΕ για την επιβολή του νόμου στο Κόσοβο (Eulex) σε ανακοίνωσή της, υπό τον τίτλο «Γιατί η Eulex αξίζει την εμπιστοσύνη σας», αναφέρει ότι είναι σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για τους ισχυρισμούς των ΜΜΕ και ότι η ΕΕ αποδέχθηκε να αρθεί μερικώς η ασυλία ενός ατόμου για να επιτραπεί η συνέχιση της έρευνας.

Η διαδικασία της μερικής άρσης της ασυλίας ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι και ολοκληρώθηκε προτού δημοσιοποιηθούν οι ισχυρισμοί σε βάρος της Eulex, αναφέρεται στην ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα τρεις εβδομάδες μετά τα δημοσιεύματα του Τύπου με τις καταγγελίες περί διαφθοράς αξιωματούχων της αποστολής της ΕΕ στο Κόσοβο.

Με την επισήμανση ότι δεν απαντούσαν μεμονωμένα σε κάθε κατηγορία, οι εκπρόσωποι της Eulex τονίζουν ότι αντιμετωπίζουν με μεγάλη σοβαρότητα το έργο τους, όπως και τις αναφορές περί διαφθοράς και ότι ακολουθούν την πολιτική της μηδενικής ανοχής έναντι της διαφθοράς.

Η διαλεύκανση των γεγονότων, επισημαίνεται, ξεκίνησε αμέσως μόλις ελήφθησαν οι πληροφορίες για ενδεχόμενη διαφθορά, πριν από πολλούς μήνες εκπαιδευμένη μεικτή ομάδα της Eulex και του Κοσόβου, η οποία αποτελείται από εισαγγελείς και ανακριτές της αστυνομίας ανέλαβε να διεξάγει δικαστική έρευνα πολύ πριν από την πρώτη δημοσίευση των καταγγελιών.

Οι έρευνες αυτές είναι σύνθετες και δύσκολες και είναι απαραίτητος χρόνος για να ερευνηθούν όλα τα ίχνη, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι οι ερευνητές δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να αποτιμήσουν τα γεγονότα.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι δεν δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα της έρευνας και των ανακρίσεων που είναι σε εξέλιξη και ότι μία από τις βασικές αρχές σε τέτοιες διαδικασίες είναι η αρχή της εμπιστευτικότητας, με την οποία προστατεύονται ενδεχόμενοι μάρτυρες, και άτομα που διατυπώνουν τις καταγγελίες και εκείνοι που είναι αθώοι μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο.

Η Eulex δεν θα αποφύγει την ευθύνη της, όταν θα ολοκληρωθεί η έρευνα, τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι από τα ΜΜΕ αναμένει, αν αργότερα οι ισχυρισμοί αποδειχθούν αβάσιμοι, να ενημερώσουν για αυτό με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο δημοσίευαν τις καταγγελίες.

Ο επικεφαλής της αποστολής τονίζει ότι, εκτός από τη δικαστική έρευνα, ο ίδιος προσωπικά συζήτησε με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι στις Βρυξέλλες για τα περαιτέρω βήματα. Αναφέρει ακόμη ότι η κ. Μογκερίνι, την περασμένη εβδομάδα, όρισε τον Ζαν Πολ Ζακ, ανεξάρτητο και έμπειρο εμπειρογνώμονα σε νομικά ζητήματα να ελέγξει την εντολή της Eulex με επίκεντρο τη διερεύνηση των ισχυρισμών για διαφθορά.

Ο κ. Μεούτσι συγχαίρει για το έργο τους όλους εκείνους που καθημερινά αγωνίζονται προς όφελος της δικαιοσύνης, στους οποίους ανήκει και η δημοσιογραφική κοινότητα, η οποία όπως υπογραμμίζει αξίζει το σεβασμό της Eulex.

«Η Eulex και τα ΜΜΕ προσπαθούν εξίσου να αποδοθούν ευθύνες σε εκείνους που απειλούν το Κόσοβο μέσω του εγκλήματος και της διαφθοράς. Είμαστε στην ίδια πλευρά» αναφέρει ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στο Κόσοβο.

Υπενθυμίζει ότι η EULEX ήρθε στο Κόσοβο για να υποστηρίξει την οικοδόμηση βιώσιμων, αρμόδιων για κράτος δικαίου θεσμών, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις, ότι στην αποστολή από τη συγκρότησή της εργάστηκαν 10.000 επαγγελματίες, και ότι κατέχει πρότυπους μηχανισμούς για την διαλεύκανση των ισχυρισμών περί εγκληματικής δραστηριότητας των εργαζομένων της.

«Δεν σπρώχνουμε κάτω από το χαλί τους ισχυρισμούς για εγκληματική δράση κι αν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι κάποια από τα στελέχη μπορεί να έχουν εμπλακεί σε πιθανό ποινικό αδίκημα, η αποστολή λαμβάνει τα απαιτούμενα νομικά μέτρα για να εξασφαλίσει ότι τα πιθανά αδικήματα ερευνώνται και κρίνονται» προσθέτει ο κ. Μεούτσι, τονίζοντας ότι ως επικεφαλής της αποστολής θα μεριμνήσει, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η EULEX και όλοι εκπρόσωποί της εξακολουθούν να τηρούν τα υψηλότερα πρότυπα.

Δεν ανεχόμαστε καμία εγκληματική δραστηριότητα στις τάξεις της EULEX, ανεξάρτητα από τη θέση ή την εθνικότητά τους, αλλά δεν θα αγνοήσω το τεκμήριο της αθωότητας και την υποχρέωση να προστατευθούν αθώοι άνθρωποι, από ισχυρισμούς που μπορεί να οδηγήσουν σε πιο αδύναμη προσέγγιση έναντι της διαφθοράς εκτός της EULEX, δήλωσε ο κ. Μεούτσι, προσθέτοντας ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα και τον επαγγελματισμό του προσωπικού του.