Τουλάχιστον 20 μαχητές σκοτώθηκαν σήμερα όταν σιίτες αντάρτες Χούτι επιχείρησαν να προωθηθούν σε ένα προπύργιο της Αλ Κάιντα στην κεντρική Υεμένη, δήλωσε ένας κάτοικος στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Τα 16 από τα θύματα που έχασαν την ζωή τους στις συγκρούσεις, έξω από την πόλη Ράντα, ήταν Χούτι. Άλλοι 4 ήταν μαχητές τοπικών φυλών, είπε ο δημοσιογράφος Φαχντ αλ Ταουίλ.

Ο Αλ Ταουίλ επισήμανε ότι οι αντάρτες προσπάθησαν να εισέλθουν στις περιοχές που βρίσκονται έξω από την πόλη που ελέγχει η φυλή αλ Ντάχαμπ, από την οποία έχουν αναδειχθεί πολλοί αρχηγοί της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο.

Τους Χούτι υποστηρίζει η αμερικανική πολεμική αεροπορία που εξαπολύει επιδρομές με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τις τελευταίες εβδομάδες καθώς κερδίζουν έδαφος στη Ράντα.

Την ίδια ώρα η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα την εφαρμογή οικονομικών κυρώσεων εναντίον του πρώην προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και δύο ηγετών των ανταρτών, καθώς κατηγορούνται ότι υποσκάπτουν «άμεσα την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Υεμένη» ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Οι κυρώσεις αυτές σε συνδυασμό με εκείνες που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εναντίον αυτών των αξιωματούχων επιβάλλονται σε μια χρονική περίοδο όπου η χώρα έχει βυθιστεί στο χάος και την πολιτική αστάθεια.

Πρόεδρος της χώρας από το 1990 έως το 2012, ο Σάλεχ κατηγορείται από την Ουάσιγκτον «ότι υπήρξε ένας από τους πρώτους υποστηρικτές της άσκησης βίας από εκείνους που έχουν συμμαχήσει με το κίνημα των Χούτι» αναφέρει το υπουργείο.

Ο άνδρας που κυβέρνησε την Υεμένη για ένα διάστημα 20 ετών έχει προστεθεί στη μαύρη λίστα των Αμερικανών όπως επίσης ο επικεφαλής των σιιτών ανταρτών της οργάνωσης Ανσαρουάλα Άμπντελ Μαλίκ Χούτι και ο αρχηγός των ανταρτών Αμπντάλα Γιαχία αλ Χακίμ.

Η αμερικανική κυβέρνηση τους κατηγορεί ότι «εμπλέκονται σε ενέργειες που απειλούν άμεσα ή έμμεσα την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Υεμένη».

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, τα περιουσιακά στοιχεία των αξιωματούχων αυτών θα δεσμευτούν στις ΗΠΑ. Απαγορεύεται η σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών με εκείνους που αντιμετωπίζουν και ταξιδιωτικούς περιορισμούς.