Την ξεκάθαρη τοποθέτηση πως «απέναντι στην τρομοκρατία δεν μπορεί να γίνει καμία παραχώρηση», έκανε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ σε ομιλία του στο κοινοβούλιο του Καναδά, όπου πριν από δύο εβδομάδες ένας νεαρός ισλαμιστής σκότωσε έναν στρατιώτη προτού να πέσει με τη σειρά του νεκρός από τα πυρά του φρούραρχου.

«Δεν υπάρχει θέση για παραχωρήσεις ή για αδυναμία» όταν μια χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την τρομοκρατία, είπε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας στους Καναδούς βουλευτές και γερουσιαστές που συμμετείχαν σε αυτήν την έκτακτη συνεδρίαση. «Η τρομοκρατία απειλεί τις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκαν τα έθνη μας», πρόσθεσε ο Ολάντ, καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους.

Για τον λόγο αυτό «η Γαλλία και ο Καναδάς δρουν από κοινού αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους», συνέχισε ο Ολάντ αναφερόμενος στη συμμετοχή και των δύο χωρών στον διεθνή συνασπισμό εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

«Οι πιο ιεροί δημοκρατικοί θεσμοί μας δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο αυτής της δολοφονικής μανίας που εμπνέεται από τα τρομοκρατικά κινήματα», τόνισε από την πλευρά του ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ υπενθυμίζοντας «τα δραματικά γεγονότα που εξελίχθηκαν» στο καναδικό κοινοβούλιο στα τέλη του Οκτωβρίου.

Ένας στρατιώτης δέχτηκε μια σφαίρα στην πλάτη και σκοτώθηκε στις 22 Οκτωβρίου μπροστά στο Μνημείο των Πεσόντων της Οτάβας. Ο ένοπλος δράστης επιχείρησε κατόπιν να εισβάλει στο κοινοβούλιο αλλά έπεσε νεκρός από τα πυρά του αρχηγού της φρουράς. Δύο ημέρες νωρίτερα, ένας άλλος στρατιώτης σκοτώθηκε από έναν επίδοξο τζιχαντιστή στο Κεμπέκ.

Ο Χάρπερ είπε ότι στη συνάντηση που είχε με τον Ολάντ οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να επαναλάβουν ότι οι δύο χώρες τους έχουν τη βούληση να ακολουθήσουν μια «στρατηγική εξάλειψης της τρομοκρατίας, ιδίως στο έδαφος του Ιράκ όπου δρουν οι αεροπορικές δυνάμεις μας».

Την Κυριακή ο Καναδάς πραγματοποίησε τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές του στο Ιράκ, εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους. Η Γαλλία έχει ήδη πραγματοποιήσει πολλές τέτοιες επιχειρήσεις από τις 19 Σεπτεμβρίου.