Η πολυαναμενόμενη έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης για περιστατικά με άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενο (UFO) δεν βρήκε κάποια απόδειξη εξωγήινης δραστηριότητας, δεν την αποκλείει όμως ταυτόχρονα, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων σε αμερικανικά ΜΜΕ.

Η έκθεση για τα 120 περιστατικά αναμένεται να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τεχνολογία των ΗΠΑ δεν συνδέεται με τις περισσότερες περιπτώσεις. Πέρα από αυτό όμως, η έκθεση δεν κάνει κάποιες οριστικές εκτιμήσεις σχετικά με το τι μπορεί να είναι αυτά τα άγνωστα αντικείμενα, σημειώνουν οι αξιωματούχοι.

Μια αποχαρακτηρισμένη έκδοση της έκθεσης αναμένεται να παραδοθεί στους νομοθέτες τον Ιούνιο, όπως μεταδίδει το BBC. Η έκθεση αποτελεί προϊόν μιας ομάδας εργασίας του στρατού που δημιουργήθηκε πέρυσι για να ερευνήσει ανεξήγητα φαινόμενα δεκαετιών στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Το υπουργείο Άμυνας ήθελε «να βελτιώσει την κατανόησή του» για τα εναέρια φαινόμενα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, γνωστά ως UFO, και να διαπιστώσει αν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στους Αμερικανούς και όχι μόνο, όπου τα UFO αποτελούν εδώ και καιρό πηγή θεωριών συνωμοσίας.

Οι εικασίες από τους λάτρεις των UFO για το περιεχόμενό της φουντώνουν λίγο πριν από την προγραμματισμένη κυκλοφορία της στο Κογκρέσο στις 25 Ιουνίου.

Τι γνωρίζουμε για την έκθεση για τα UFO

Πληροφορίες είδαν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας από τους New York Times και ακολούθησαν CNN και Washington Post. Τα μέσα ενημέρωσης μίλησαν με πολλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους για τα ευρήματα της πολυαναμενόμενης έκθεσης.

Οι αξιωματούχοι αυτοί είπαν ότι από τα περισσότερα από 120 περιστατικά που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η πλειοψηφία τους αναφέρθηκε από μέλη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Το CNN μίλησε με τρεις πηγές που είπαν ότι η έκθεση δεν αποκλείει την εξωγήινη δραστηριότητα ως πιθανή εξήγηση σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα φαινόμενα που είδαν πιλότοι του Πολεμικού Ναυτικού τα πρόσφατα χρόνια ήταν εξωγήινα διαστημόπλοια, σύμφωνα με τους Times.

Επικαλούμενη αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών, η εφημερίδα σημείωσε πως η πειραματική τεχνολογία μιας αντίπαλης δύναμης, όπως η Κίνα ή η Ρωσία, θα μπορούσε να εξηγήσει τουλάχιστον κάποια από τα εναέρια φαινόμενα.

Ποια περιστατικά έχουν αναφερθεί

Κάποια περιστατικά συζητήθηκαν πρόσφατα, ανανεώνοντας το ενδιαφέρον για τα UFO. Η εκπομπή 60 Minutes του CBS News πήρε συνέντευξη από πιλότους του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι μίλησαν για ανεξήγητο αεροσκάφος που πετούσε πολύ πιο γρήγορα από οτιδήποτε είχαν δει.

Ένας συνταξιοδοτημένος πιλότος, ο Ryan Graves, είπε ότι η μοίρα μαχητικών του άρχισε να βλέπει UFO να αιωρούνται πάνω από περιορισμένης πρόσβασης εναέριο χώρο έξω από την ακτή της Βιρτζίνια το 2014. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αντικείμενα δεν είχαν ορατά καυσαέρια και ταξίδευαν με ταχύτητες που φαίνονταν να αψηφούν τα όρια της γνωστής τεχνολογίας.

Ο ίδιος είπε ότι πιλότοι που εκπαιδεύονταν στην ακτή του Ατλαντικού είδαν παρόμοια πράγματα «κάθε μέρα για τουλάχιστον δύο χρόνια».

Τον περασμένο μήνα, ο πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, Luis Elizondo, δήλωσε στο ABC News ότι κάποια από τα αντικείμενα «μπορούν να ξεπεράσουν οτιδήποτε διαθέτουμε». «Το ερώτημα είναι τι είναι; Η ουσία είναι ότι απλώς δεν ξέρουμε», είπε.

Τον περασμένο Απρίλιο, το υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα τρία αποχαρακτηρισμένα βίντεο από «ανεξήγητα εναέρια φαινόμενα» και τόνισε πως θέλει να «ξεκαθαρίσει τυχόν παρανοήσεις από το κοινό σχετικά με το εάν το υλικό», το οποίο είχε διαρρεύσει το 2007 και το 2017, «ήταν αληθινό».