Η Αλβανία δεν είναι «αρκετά ώριμη» ώστε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης μεταξύ Βελιγραδίου και Τιράνων με αφορμή όσα διαδραματίστηκαν στον αγώνα μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας για τα προκριματικά του EURO 2016.

Τηλεκατευθυνόμενο ιπτάμενο αντικείμενο, από το οποίο κρεμόταν σημαία, στην οποία απεικονιζόταν ο χάρτης της «Μεγάλης Αλβανίας» και δύο ιστορικές προσωπικότητες της Αλβανίας προκάλεσε ένταση μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων, με αποτέλεσμα να διακοπεί το ματς προς το τέλος του α’ ημιχρόνου κι ενώ το σκορ ήταν 0-0.

Οι δηλώσεις αυτές του Σέρβου υπουργού Εσωτερικών εκτιμάται πως θέτουν σε περαιτέρω αμφισβήτηση κατά πόσο η προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στο Βελιγράδι -η πρώτη Αλβανού πρωθυπουργού στη σερβική πρωτεύουσα ύστερα από 70 χρόνια- τελικά θα πραγματοποιηθεί, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η διακοπή του αγώνα και όσα διαδραματίστηκαν εντός γηπέδου πυροδότησαν κλίμα έντασης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, με το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών να επιδίδει σκληρό διάβημα διαμαρτυρίας στον πρέσβη της Αλβανίας στη σερβική πρωτεύουσα.

Οι δύο χώρες είχαν επί μακρόν «ταραγμένες» σχέσεις με επίκεντρο των διαφορών τους το Κόσοβο, το οποίο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008.

Η Σερβία επιρρίπτει ευθύνες για την παρουσία του ιπτάμενου τηλεχειριζόμενου αντικειμένου με τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» στην αλβανική αντιπροσωπεία που φιλοξενείτο στην κερκίδα VIP του σταδίου της Παρτίζαν, όπου διεξήχθη ο αγώνας (έως τη διακοπή του). Μεταξύ αυτών ήταν και ο αδελφός του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, Όλσι.

«Οι δηλώσεις στελεχών της αλβανικής κυβέρνησης καταδεικνύουν ότι γνώριζαν πως προετοιμαζόταν μια τέτοια πρόκληση», αναφέρεται σε δήλωση του Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς.

«Εάν η Αλβανία θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές αξίες είναι οι αξίες της λεγόμενης ‘Μεγάλης Αλβανίας’, τότε η Σερβική Δημοκρατία δεν μπορεί να τις μοιραστεί (τις αξίες αυτές) μαζί της κατά κανέναν τρόπο και κατά συνέπεια θεωρούμε ότι δεν είναι αρκετά ώριμη ως κράτος προκειμένου να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια», προστίθεται.

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Στεφάνοβιτς θεωρείται σίγουρο πως δεν θα χαροποιήσουν την Αλβανία, με τον κ. Ράμα να έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί το Βελιγράδι στις 22 Οκτωβρίου.

Η επίσκεψη έχει χαρακτηριστεί από διάφορες πλευρές ως το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις κατά τα λοιπά φορτισμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που ευελπιστούν -αμφότερες- να καταστούν κάποια μέρα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δε Αλβανία είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της, η UEFA έχει κινήσει τις προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες έναντι των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών των δύο χωρών.