Μια εναλλακτική μορφή ψηφοφορίας για την ανεξαρτησία της Καταλονίας θα γίνει στις 9 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Αρτούρ Μας, μετά την απαγόρευση από τη δικαιοσύνη της διεξαγωγής ενός κανονικού δημοψηφίσματος.

«Θα υπάρξει μια ψηφοφορία, αλλά δεν θα βασισθεί στο διάταγμα» το οποίο είχε υπογράψει ο ίδιος για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος, δήλωσε ο Μας παραδεχόμενος τις διαιρέσεις που υφίστανται πάνω στο ζήτημα αυτό στους κόλπους του στρατοπέδου των οπαδών της ανεξαρτησίας. «Το ισπανικό κράτος παραμένει ο αντίπαλος», διαβεβαίωσε, κωφεύοντας στις εκκλήσεις για διάλογο «με σεβασμό του νόμου» που απηύθυνε πρόσφατα ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι.

«Οι άνθρωποι θα μπορέσουν να καταθέσουν την ψήφο τους σε κάλπες και το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το ίδιο», δήλωσε ακόμη παραδεχόμενος πάντως πως «η συναίνεση έχει ρωγμές» μεταξύ των κομμάτων που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία, επειδή ορισμένα θέλουν να προχωρήσουν παραβιάζοντας το νόμο για να οργανώσουν αυτό το δημοψήφισμα.

«Είναι μια θαυμάσια είδηση. Ο σεβασμός του νόμου είναι υποχρέωση όλων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι την επομένη της ανακοίνωσης από την κυβέρνηση της Καταλονίας ότι δεν θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα που θεωρείται αντισυνταγματικό από τη Μαδρίτη.

Στη διάρκεια διάσκεψης η οποία οργανώθηκε από τους «Financial Times», ο Ραχόι πρόσθεσε πως θα πρέπει τώρα «να στραφούμε στο μέλλον» και εξέφρασε την επιθυμία η ισπανική κυβέρνηση «να κάνει διάλογο» και «να μιλήσει» με τους Καταλανούς. «Αυτοί που επιθυμούν από τα βάθη της καρδιάς τους να ζήσουμε μαζί είναι πολλοί», τόνισε.

Ο Αρτούρ Μας, ένας συντηρητικός εθνικιστής ο οποίος συμμάχησε στο θέμα αυτό με την αριστερά που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, δήλωσε πως, όταν βρίσκεται κανείς αντιμέτωπος με ένα «μεγάλο κύμα, είναι προτιμότερο να βουτήξει για να αναδυθεί στη συνέχεια», παρά «να αφήσει να τον παρασύρει το κύμα».

Ο Μας τάχθηκε υπέρ της διοργάνωσης αργότερα εκλογών στην Καταλωνία στις οποίες το σύνολο των κομμάτων που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία θα κατέβουν με ένα κοινό ψηφοδέλτιο και ένα κοινό πρόγραμμα, την ανεξαρτησία. Οι εκλογές αυτές, δήλωσε, θα είχαν τότε το ίδιο αποτέλεσμα με ένα δημοψήφισμα. «Δεν έχει τελειώσει (…) Το τέλος θα ήταν η διοργάνωση εκλογών δημοψηφισματικού χαρακτήρα», τόνισε.