Τρομακτικές είναι οι εικόνες που έρχονται από την Ινδία, με τα νοσοκομεία να έχουν ξεμείνει από οξυγόνο και πτώματα νεκρών από κορονοϊό να αποτεφρώνονται σε αυτοσχέδιες εγκαταστάσεις.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την κρίση με τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων επιδεινώνει ο κόσμος που σπεύδει άνευ λόγου στα νοσοκομεία, ενώ η κακή κατάσταση έχει προκληθεί από τις μαζικές συναθροίσεις, τα πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της COVID-19 στη χώρα.

Ο απολογισμός των νεκρών από την επιδημία προσεγγίζει τώρα τους 200.000 στην Ινδία, όπου τα νοσοκομεία τα οποία δεν έχουν αρκετές προμήθειες οξυγόνου και κλίνες διώχνουν ασθενείς με COVID-19, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρέχει κρίσιμης σημασίας εξοπλισμό και προμήθειες στην Ινδία, συμπεριλαμβανομένων 4.000 συμπυκνωτών οξυγόνου, οι οποίοι χρειάζονται μόνον μια πηγή ενέργειας, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Τάρικ Γιασάρεβιτς.

Ποσοστό χαμηλότερο του 15% των προσβληθέντων από νέο κορονοϊό χρειάζεται όντως νοσοκομειακή περίθαλψη και ακόμη λιγότεροι από αυτούς θα χρειαστούν οξυγόνο, πρόσθεσε.

«Σήμερα μέρος του προβλήματος είναι ότι πολλοί άνθρωποι σπεύδουν στο νοσοκομείο (επίσης επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε ενημέρωση/παροχή συμβουλών) παρότι η παρακολούθηση και η φροντίδα στο σπίτι μπορεί να γίνει με μεγάλη ασφάλεια» υπογράμμισε.

Κέντρα σε επίπεδο κοινοτήτων θα πρέπει να κάνουν τον έλεγχο και την διαλογή ασθενών και να παρέχουν συμβουλές για ασφαλή φροντίδα στο σπίτι, ενώ πληροφορίες διατίθενται επίσης μέσω γραμμών βοήθειας ή πινάκων ανακοινώσεων, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Όπως ισχύει σε κάθε χώρα, ο ΠΟΥ έχει πει ότι ο συνδυασμός χαλάρωσης των προσωπικών μέτρων προστασίας, οι μαζικές συναθροίσεις και τα πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη (του νέου κορονοϊού) την ώρα που η κάλυψη (του πληθυσμού) από τον εμβολιασμό βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, μπορεί να προκαλέσει μια πραγματική θύελλα» κατέληξε.