Ένα πρόσωπο που βαρύνουν υποψίες πως ενέχεται στη δολοφονία τον Νοέμβριο Γάλλου επιχειρηματία του κλάδου της εστίασης στο Μεξικό και του Μεξικανού συνεταίρου του συνελήφθη από την αστυνομία, ενημέρωσε η τοπική εισαγγελία.

Ο 39χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς διότι υπάρχουν υποψίες πως «συνδέεται με τη δολοφονία δύο επιχειρηματιών που πωλούσαν κρασί, συμπεριλαμβανομένου ενός γάλλου υπηκόου», ανέφερε η εισαγγελία στην ανακοίνωσή της.

Ο Μπατίστ Λορμάντ, που είχε επίσης μεξικανική υπηκοότητα, κι ο μεξικανός συνέταιρός του, ο Λουίς Ορόσκο, βρέθηκαν νεκροί την 28η Νοεμβρίου 2020, την επομένη της εξαφάνισής τους. Τα πτώματά τους έφεραν σημάδια που δεν άφηναν αμφιβολία πως υπέστησαν επίθεση.

Η σύλληψη του φερόμενου ως εκτελεστή έγινε χθες Σάββατο στη συνοικία Άλβαρο Ομπρεγόν, στο δυτικό τμήμα της μεξικανικής πρωτεύουσας.

Η σύλληψη είναι η δεύτερη εντός των ορίων της έρευνας που άρχισε να διενεργείται για αυτή τη διπλή δολοφονία, που προκάλεσε σοκ στην κοινότητα των Γάλλων του Μεξικού.

Ο Λορμάντ, πέραν του ότι πωλούσε κρασί υψηλής ποιότητας, διέθετε εστιατόριο στη σικ συνοικία Πολάνκο, στο κέντρο της μεξικανικής πρωτεύουσας.

Περίπου διακόσιοι Γάλλοι που ζουν στο Μεξικό είχαν οργανώσει σιωπηρή πορεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στο θύμα και στην οικογένειά του και διαμαρτυρίας για τη βία στη χώρα, φαινόμενο που τη μαστίζει εδώ και δεκαετίες.

Το 2020 διαπράχθηκαν 34.552 ανθρωποκτονίες στο Μεξικό, εκ των οποίων 1.268 στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με τους αριθμούς της κυβέρνησης, η οποία κατηγορεί για τις περισσότερες τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος που λυμαίνονται τη χώρα κι εξαπλώνονται.