Σημαντική εξέλιξη στην καταπολέμηση μιας από τις ισχυρότερες εγκληματικές οργανώσεις παγκοσμίως θα μπορούσε να αποτελέσει το γεγονός ότι ένα υψηλό στέλεχος της μαφίας της Καλαβρίας Ντράνγκετα άρχισε να συνεργάζεται με τους ερευνητές.

Υψηλόβαθμη δικαστική πηγή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Νικολίνο Γκράντε Αράκρι, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για φόνο σε φυλακή του Μιλάνου, στον βορρά, συνεργάζεται με τους εισαγγελείς και την αστυνομία.

Ο 62χρονος μαφιόζος, γνωστός με το υποκοριστικό «λαστιχένιο χέρι», ήταν ένα από τα αφεντικά της Ντράνγκετα στον τόπο καταγωγής του, την Καλαβρία, στον νότο, αλλά είχε επίσης μεγάλη εγκληματική δράση στην Εμίλια Ρομάνια, στη βόρεια Ιταλία.

Η Ιταλία από καιρό βασίστηκε στους «μετανοημένους» για να εισχωρήσει στις οργανώσεις της μαφίας, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αλλά με τη Ντράνγκετα, πάντα δυσκολεύονταν να σπάσουν τον κώδικα σιωπής, την ομερτά, και τους οικογενειακούς δεσμούς που ενώνουν τα μέλη της.

Η απόφαση του Νικολίνο Γκράντε Αράκρι να μιλήσει θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση, αλλά δεν έχουν διαρρεύσει λεπτομέρειες για αυτά που έχει πει μέχρι στιγμής στους ερευνητές, ούτε αν τον θεωρούν αξιόπιστη πηγή ή όχι.

Σε αντάλλαγμα για τη συνεργασία τους, οι φυλακισμένοι μαφιόζοι μπορούν να έχουν μείωση της ποινής ή άλλα προνόμια. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κατάδικοι αυτοί έδωσαν στους ανακριτές άσχετες ή ψευδείς πληροφορίες.

Η Ντράνγκετα έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό την Κόζα Νόστρα της Σικελίας ως η μεγαλύτερη μαφιόζικη οργάνωση της Ιταλίας και θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά συνδικάτα τους εγκλήματος στον κόσμο λόγω του ελέγχου της στο μεγαλύτερο μέρος της κοκαΐνης που εισέρχεται στην Ευρώπη.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.