Με ακτίνα δράσης από τον Καναδά μέχρι και την Αυστραλία, η μαφιόζικη συμμορία από την Καλαβρία της Ιταλίας είναι σήμερα ένα συνδικάτο εγκλήματος παγκόσμιων διαστάσεων.

Δεν είναι εξάλλου καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τη χαρακτηρίζουν «χταπόδι», καθώς όπου υπάρχει χρήμα και έγκλημα, εκεί θα βρεις αναγκαστικά να εκτείνεται άλλο ένα πλοκάμι της εγκληματικής σπείρας.

Η περίπλοκη δομή της και η παλιά, σχεδόν τελετουργική, φύση της την κάνουν να μοιάζει με άλυτο γρίφο για τις παγκόσμιες αρχές, αναγκάζοντας παλιότερο ιταλό εισαγγελέα να τη χαρακτηρίσει «αόρατη, σαν την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού».

Όπου υπάρχει δυνατότητα για εύκολο πλουτισμό και άνομες δραστηριότητες, εκεί θα βρεις την Ντραγκέτα να σέρνεται καταστρέφοντας ζωές και υπολήψεις.

Την ώρα που μιλάμε, η Ντραγκέτα παραμένει το πιο δυνατό και εκτεταμένο μαφιόζικο δίκτυο της οικουμένης, με κύκλο εργασιών που θα έκανε τους περισσότερους πολυεθνικούς κολοσσούς να κλαίνε γοερά από την ντροπή τους…

Η γέννηση της πρωτομαφίας και η εξέλιξη της Ντραγκέτα

nndraggahhtaeea1

Αρχικά, ο όρος «μαφιόζο» δεν είχε καμιά εγκληματική υποδήλωση, σήμαινε απλά «αρρενωπός», «ανδροπρεπής», αν και αργότερα άρχισε να υποδηλώνει τον νεαρό που είχε μπει στο στόχαστρο των Αρχών. Η Σικελία είχε εξάλλου μακρά ιστορία ξένων εισβολέων και οι «μαφιόζι» ήταν οι ντόπιοι που ανέλαβαν την προστασία του λαού από τις ξένες κυβερνήσεις.

Αργότερα, στον 19ο αιώνα, οι φεουδάρχες που είχαν ανάγκη μετρητό πουλούσαν τμήμα των κτημάτων τους σε ιδιώτες και όταν η Σικελία προσαρτήθηκε στην Ιταλία το 1860, οι γαιοκτήμονες αναγκάστηκαν να χάσουν ακόμα μεγαλύτερο μέρος της γης τους. Τώρα ήταν ώρα να αναλάβουν δράση οι ιδιωτικοί στρατοί των τσιφλικάδων και χωρίς καλά οργανωμένη αστυνομία ακόμα, ο νόμος είχε περιέλθει στα χέρια των λίγων και των ισχυρών. Για να προστατευτεί λοιπόν ο νεόπλουτος αστός από τη μήνη των παραδοσιακών πλουσίων έπρεπε να προσλάβει τους «μαφιόζους» στη δούλεψή του, οι οποίοι άρχισαν να εξυπηρετούν και άλλα θελήματα, όπως την είσπραξη των χρεών.

Κάποια στιγμή, σύντομα πάντως, οι μαφιόζοι συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν τα κέρδη τους γινόμενοι ταυτόχρονα και ληστές και προστάτες. Αυτή είναι σχηματικά η ιστορία της «προστασίας» και η γέννηση της σικελικής Μαφίας, καθώς οι συμμορίες αυτές αποκαλούνταν τώρα «Κόζα Νόστρα» (κάτι σαν «το δικό μας πράγμα»).

Όταν κάποιοι από τους σικελούς αυτούς μαφιόζους εξορίστηκαν στην πάμφτωχη και ξεχασμένη από τον θεό Καλαβρία, σχημάτισαν εκεί μια νέα και ακόμα πιο απόκρυφη οργάνωση που ονομάστηκε «Ντραγκέτα»…

Το κομμένο αυτί του κληρονόμου: η Ντραγκέτα δείχνει τη δύναμή της

nndraggahhtaeea2

Για έναν σχεδόν αιώνα, η Ντραγκέτα παρέμενε καθηλωμένη στην Καλαβρία και γιγαντωνόταν μέσα στις σκιές της φτώχειας και της ανέχειας. Το 1888 ο νομάρχης της Καλαβρίας έλαβε μια επιστολή από ανώνυμο πληροφοριοδότη που τον ενημέρωνε για την παρουσία «μιας οργάνωσης που δεν φοβάται τίποτα».

Το 1975 η Ντραγκέτα διασπάστηκε καθώς οι παλιότερες γενιές επέμεναν να μένουν κρυμμένες στο περιθώριο και να δρουν τοπικά, την ίδια ώρα που οι νέοι και φιλόδοξοι μαφιόζοι αναζητούσαν τη γενίκευση της δράσης και την επέκταση της ακτίνας τους. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία πολλών παρακλαδιών και οι νέοι «νονοί» που ξεπήδησαν ξεκαθάρισαν τους λογαριασμούς τους σε έναν τρομερό εμφύλιο πόλεμο. Έπειτα από 300 σχεδόν θανάτους, ένα νέο και φιλόδοξο παρακλάδι ήταν πια στην κορυφή, με τη δική του δουλειά να είναι οι απαγωγές ευκατάστατων επιχειρηματιών, τους οποίους έκρυβε στις σπηλιές της Καλαβρίας ζητώντας λύτρα για την απελευθέρωσή τους.

Δύο χρόνια πριν (10 Ιουλίου 1973), ο συγκεκριμένος βραχίονας της Ντραγκέτα είχε απαγάγει τον εγγονό του κροίσου της πετρελαϊκής Τζον Πολ Γκετί, απαιτώντας λύτρα της τάξης των 17 εκατ. δολαρίων. Αρχικά ο Γκετί αρνήθηκε να πληρώσει για να μην υποθηκεύσει το μέλλον των άλλων 14 εγγονιών του, καθώς αν πλήρωνε τους μαφιόζους τότε όλοι τους θα διέτρεχαν μεγάλο κίνδυνο στο μέλλον. Η Ντραγκέτα έκοψε λοιπόν το αυτί του εγγονού, χωρίς αναισθητικό, και το ξαπέστειλε στον κροίσο με το ταχυδρομείο!

Ο θρυλικός σπαγκοραμμένος παππούς δεν πλήρωνε με τίποτα, ο αποκληρωμένος πατέρας του δεν είχε μία και το πράγμα οδηγούνταν σε αδιέξοδο. Ο 16χρονος Πολ, που πέρασε 5 μήνες σε μια σπηλιά της Καλαβρίας, κραύγαζε για την απελευθέρωσή του και από την παγκόσμια κατακραυγή ο παππούς Γκετί συμφώνησε τελικά να πληρώσει μόλις 2,2 εκατ. δολάρια, με τον όρο να του τα ξεπληρώσει ο γιος του με επιτόκιο 4%! Παρά το σκόντο, η Ντραγκέτα δέχτηκε τα λύτρα και άφησε ελεύθερο τον εγγονό, γεννώντας έτσι μια μακρά και επικερδέστατη παράδοση με απαγωγές επιχειρηματιών και γόνων πλουσίων…

Η παρακμή της Κόζα Νόστρα

nndraggahhtaeea3

Με τα απίστευτα ποσά που έβγαζε από τις απαγωγές, η Ντραγκέτα εισέβαλε σιγά σιγά στο εμπόριο ναρκωτικών, αν και είχε να τα βάλει με τη σαφώς ισχυρότερη και καλύτερα οργανωμένη σικελική Μαφία της Κόζα Νόστρα. Κι έτσι αρχικά η Ντραγκέτα αγόραζε την κοκαΐνη από την Κόζα Νόστρα, αν και δεν θα της έπαιρνε πολύ να κάνει τις δικές της συμφωνίες με τα καρτέλ της Κολομβίας, καθώς οι λατινοαμερικάνοι βαρόνοι προτιμούσαν τους νεοφερμένους Καλαβρέζους από τους «καμπόσους» και θερμοκέφαλους Σιτσιλιάνους. Επιπλέον, η Ντραγκέτα ήταν αξιόπιστη, πλήρωνε στην ώρα της και δεν είχε πάρει καθόλου ψηλά τον αμανέ.

Ήταν όμως και το άλλο: η Κόζα Νόστρα είχε προκρίνει την πώληση ηρωίνης και οι εισαγωγές κοκαΐνης ήταν φειδωλές, αφήνοντας χώρο στην Ντραγκέτα να αναπτυχθεί. Το λάθος αποδείχθηκε μοιραίο για τη σικελική Μαφία, καθώς όταν στη δεκαετία του 1980 χτύπησε η μάστιγα του ΑIDS, η χρήση ηρωίνης έπεσε κατακόρυφα, αφήνοντας την Κόζα Νόστρα με τόνους αδιάθετης ηρωίνης στα χέρια της.

Ταυτοχρόνως, η σικελική Μαφία είχε σπάσει τον κώδικα σιωπής το 1959, κάτι που ήταν κατακριτέο στο παγκόσμιο εγκληματικό συνδικάτο. Εκείνη τη χρονιά είχε συλληφθεί ο Joe Valachi, ο οποίος για να γλιτώσει τη θανατική ποινή συμφώνησε να καταδώσει τους συνεταίρους του στον υπόκοσμο. Όλο και περισσότεροι σικελοί μαφιόζοι στρέφονταν πια στην αστυνομία για προστασία, κάτι που οδήγησε στις διαβόητες δίκες της Μαφίας το 1987, ρίχνοντας την Κόζα Νόστρα στα Τάρταρα. Η Ντραγκέτα ήταν τώρα στην κορυφή του κόσμου, παίρνοντας από την Interpol τον τίτλο της «πιο ισχυρής Μαφίας του κόσμου»…

Ο κώδικας σιωπής και η μυστικότητα της Ντραγκέτα

nndraggahhtaeea4

Η δομή της Ντραγκέτα ενέχει πολλές διαφορές από την αντίστοιχη της Κόζα Νόστρα. Η καλαβρέζικη Μαφία είναι μια χαλαρή ένωση μαφιόζικων οικογενειών που συντονίζουν μεν τις κοινές τους δράσεις, διατηρούν ωστόσο την αυτοδυναμία τους, και εκεί εδράζεται η μεγάλη της δύναμη. Γιατί στην Κόζα Νόστρα αν κόψεις το κεφάλι, τότε πεθαίνει και το σώμα, με την Ντραγκέτα να μοιάζει περισσότερο στη Λερναία Ύδρα, καθώς αν της κόψεις το κεφάλι θα ξεφυτρώσουν δύο στη θέση του.

Η ιταλική αστυνομία είχε διαχρονικά μεγάλο πρόβλημα να βρει πληροφοριοδότες μέσα στην Ντραγκέτα, καθώς η καλαβρέζικη Μαφία αποτελείται από πραγματικές οικογένειες με στενούς δεσμούς αίματος και κανένας ξένος δεν γίνεται δεκτός, όπως στην Κόζα Νόστρα δηλαδή. Και βέβαια η Ντραγκέτα λειτουργεί ως μυστικιστική σέχτα, όμοια με τη Μασονία, με τους δεσμούς αίματος να ενδυναμώνουν τις σχέσεις και να κρατούν τα στόματα επτασφράγιστα.

Το 2014 η ιταλική αστυνομία κατάφερε για πρώτη φορά να καταγράψει την τελετή μύησης των νέων μελών της Ντραγκέτα, με τους νεοφερμένους να ορκίζονται μπροστά στο πιστόλι και το δηλητηριασμένο χάπι να αυτοκτονήσουν σε περίπτωση σύλληψής τους. Και βέβαια η καλαβρέζικη Μαφία χρησιμοποιεί ακόμα και σήμερα το δικό της κωδικοποιημένο σύστημα επικοινωνίας. Η «Στήλη της Ροζέτας» της Ντραγκέτα, ένα κόκκινο σημειωματάριο με τον μυστικό κώδικα, έπεσε κάποια στιγμή στα χέρια των ιταλικών αρχών και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να τον σπάσουν.

Αυτό ήταν που οδήγησε στο σοβαρότερο χτύπημα της Ντραγκέτα στην Καλαβρία με μια σειρά πολύκροτων συλλήψεων, αν και τα τραύματα της τοπικής Μαφίας επουλώθηκαν σύντομα…

Πάπας εναντίον Ντραγκέτα

nndraggahhtaeea5

Ξέρουμε ότι οι μαφιόζοι είναι θεοσεβούμενοι καθολικοί και στις τελετές μύησής τους ορκίζονται σε μια ζωή εγκλήματος με το χέρι πάνω στη Βίβλο! Ξέρουμε επίσης ότι συχνά πυκνά κληρικοί καταθέτουν στις δίκες της Μαφίας ως μάρτυρες υπεράσπισης, μιλώντας για τον αδαμάντινο χαρακτήρα τους. Ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ δεν δίστασε μάλιστα να βαφτίσει την κόρη «νονού» της Ντραγκέτα στον Άγιο Πέτρο, την ίδια ώρα που η Τράπεζα του Βατικανού έχει συχνά λειτουργήσει ως πλυντήριο του μαύρου χρήματος της Μαφίας.

Τα πράγματα φάνηκαν πάντως να αλλάζουν με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος ταξίδεψε τον Ιούνιο του 2014 στην Καλαβρία για να θρηνήσει τον θάνατο ενός παιδιού που σκοτώθηκε από τους τοπικούς μαφιόζους. Ο Πάπας ζήτησε από τους δολοφόνους να βγουν μπροστά και να μετανοήσουν και όταν κανείς δεν έκανε κάτι τέτοιο, αποκήρυξε όλα τα μέλη της Μαφίας λέγοντας: «Οι Ντραγκέτα λατρεύουν το κακό και περιφρονούν το κοινό καλό. Οι μαφιόζοι δεν είναι σε κοινωνία με τον Θεό. Αφορισμένοι να είναι!».

Ο νέος Ποντίφικας είναι ο μόνος Πάπας που αφόρισε ποτέ τη Μαφία, αν και το 1993 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ είχε αποκηρύξει τη σικελική Μαφία, γινόμενος ο πρώτος προκαθήμενος του καθολικισμού που χρησιμοποίησε τον όρο «Μαφία» δημοσίως. Η Κόζα Νόστρα προέβη σε κύμα βομβιστικών επιθέσεων σε εκκλησίες ως αντίποινα.

Κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι ο αντίκτυπος του αφορισμού της Ντραγκέτα, αν και όπως φαίνεται αυτός έχει μείνει μόνο στα λόγια, μιας και ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού υπαινίχθηκε με νόημα ότι ο πραγματικός αφορισμός περιλαμβάνει επίσημες γραπτές διαδικασίες.

Την ώρα που γίνονται βέβαια αυτά στην Ιταλία, τα πλοκάμια της Ντραγκέτα απλώνονται στην οικουμένη και η καλαβρέζικη Μαφία μετρά σήμερα 60.000 μέλη σε 400 τομείς δράσεις σε περισσότερες από 30 χώρες! Η Ντραγκέτα είναι υπεύθυνη για τη διακίνηση του 80% της κοκαΐνης στην Ευρώπη, αν και αυτό δεν είναι παρά η κορυφή του εγκληματικού παγόβουνου…

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.