Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του ενεργειακού, του αμυντικού και του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ρωσίας μπορεί να ανασταλούν εάν η Μόσχα αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και δημιουργήσει μια «ουδέτερη ζώνη» κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Η δήλωση αυτή έγινε μετά την ανακοίνωση επιπρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας που επηρεάζουν την πετρελαϊκή και την αμυντική βιομηχανία και περιορίζουν την πρόσβαση των μεγάλων ρωσικών τραπεζών στις χρηματαγορές.

Άλλος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι κυρώσεις σε βάρος των ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να σταματήσουν τα προγράμματα άντλησης πετρελαίου από την Αρκτική και άντλησης σχιστολιθικού πετρελαίου.

«Είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να σταματήσει αποτελεσματικά αυτού του είδους η εκμετάλλευση και παραγωγή (πετρελαίου) στερώντας από τις ρωσικές εταιρείες τα προϊόντα, την τεχνολογία και τις υπηρεσίες που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους» σημείωσε.