Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινές δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ», επισημαίνει πως «όποιος επιθυμεί να εμποδίσει τον πόλεμο πρέπει να αναλαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες για να αποτρέψει στρατιωτικές πρωτοβουλίες», επιβεβαιώνοντας τα φημολογούμενα σχέδια του να αναλάβει ειρηνευτική πρωτοβουλία στην ουκρανική κρίση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο καγκελάριος, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις Βρυξέλλες για το θέμα αυτό, σχεδιάζει την ερχόμενη εβδομάδα να κάνει ένα ταξίδι-αστραπή για να συναντήσει τη νέα ύπατη εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και να συντονίσει μαζί της τις περαιτέρω ενέργειές του.

Ο ίδιος φέρεται ότι θεωρεί στην τρέχουσα συγκυρία σημαντική μεν τη διατήρηση της πολιτικής πίεσης έναντι της Μόσχα, αλλά συγχρόνως θέλει να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με το Κρεμλίνο, επισημαίνοντας στις δηλώσεις του στην εφημερίδα πως «η οικονομία μπορεί να βρεθεί και πάλι σε καλή κατάσταση μόνον εφόσον οι άνθρωποι στην Ουκρανία και τη Ρωσία έχουν και πάλι ειρήνη».

Παράλληλα με τον πολιτικό συντονισμό και την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο κ. Φάιμαν προετοιμάζει μια συνάντηση του στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, ενώ αναμένεται να συναντηθεί επίσης με αυτονομιστές και εκπροσώπους της επίσημης Ρωσίας.

Κατά την άποψή του «τόσο οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες όσο και στο Κίεβο πρέπει να πραγματοποιηθούν σύντομα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η μία μετά την άλλη, ώστε να είναι δυνατή η εναρμόνιση των θέσεων με τις τρέχουσες εξελίξεις».

Στην πρωτοβουλία θα υπάρξει ενεργός συμμετοχή του Κρίστοφ Λάιτλ, του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Αυστρίας, με το οποίο υπήρξαν χθες επαφές της αυστριακής Καγκελαρίας για το θέμα.

Μετά τις επισκέψεις σε Βρυξέλλες και Κίεβο ο Αυστριακός καγκελάριος προτίθεται να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο, παρά τις αυξανόμενες εντάσεις, διατηρεί από το παρελθόν ένα καλό κλίμα επικοινωνίας το οποίο θέλει να αξιοποιήσει, εκτιμώντας συγχρόνως πως υπάρχουν ενδείξεις από τις γειτονικές χώρες για στήριξη της πρωτοβουλίας του.

Σύμφωνα με τον πολιτικό σχολιαστή της εφημερίδας Κλάους Πάντι, η Αυστρία θα μπορούσε να αποτελέσει για το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον σωστό συνομιλητή, ακριβώς επειδή είναι μικρή χώρα, δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ, δεν έχει μεγαλεπήβολες επιδιώξεις ούτε και εμφανίζεται «πολύξερη» στο διεθνές στερέωμα, αλλά θέλει μόνον την επικράτηση της ειρήνης στον περίγυρό της για να συνεχίσει τις οικονομικές της δραστηριότητες και να αποφύγει καραβάνια προσφύγων από την Ουκρανία ή αλλού.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Αυστριακός καγκελάριος είχε απορρίψει σκέψεις για προμήθεια όπλων στην Ουκρανία και ενδεχόμενα σχέδια στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ταυτόχρονα την πεποίθησή του πως «η στρατιωτική λογική δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά στον κόσμο σε αποτέλεσμα και κανείς δεν επιτρέπεται να παίζει με αυτήν».

Η Αυστρία ήταν μια από τις λιγοστές χώρες που εκπροσωπήθηκαν στο ανώτατο πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο, με τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι νωρίτερα φέτος.

Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου είχε υποδεχθεί σε επίσημη επίσκεψη στη Βιέννη τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά τη σκιά της ουκρανικής κρίσης και παρά την κριτική των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ.

Την κριτική αυτή είχε αντικρούσει ο τότε Αυστριακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ διαμηνύοντας την πάγια θέση του πως ειδικά σε εποχές κρίσης, πρέπει να μένουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας.

Ο Αυστριακός πρόεδρος είχε επισημάνει αυτό που επαναλαμβάνει συχνά από τότε, πως το μήνυμα της Αυστρίας είναι πως για την ουκρανική διένεξη μπορούν να υπάρξουν μόνον ειρηνικές λύσεις και ο ίδιος θεωρεί ότι εκτός των κυρώσεων, «που κανένα δεν ωφελούν και κανείς δεν κερδίζει από αυτές, υπάρχουν άλλοι τρόποι για την εξεύρεση καλών λύσεων», χωρίς, όπως ταυτόχρονα επισημαίνει, να υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Αυστρία είναι αφοσιωμένο μέλος της ΕΕ και εφαρμόζει τις αποφάσεις της.