H εκεχειρία που επιτεύχθηκε πριν από μία εβδομάδα μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων ανταρτών στην Ουκρανία δεν επαρκεί για να εξασφαλιστεί η ειρήνη, εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδεικνύει «απαράδεκτη συμπεριφορά».

«Η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει πολύ εύθραυστη. Η κατάπαυση του πυρός οπωσδήποτε είναι ένα θετικό βήμα και πρέπει να τηρηθεί. Είναι ωστόσο ανεπαρκής για να διασφαλίσουμε μία διαρκή ειρήνη» δήλωσε ο Μπαρόζο κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης τύπου στο Κίεβο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Μπαρόζο υπογράμμισε ότι μία πολιτική λύση πρέπει να «στηρίζεται στην αρχή της κυριαρχίας της Ουκρανίας».

«Ενώ έχουμε δεσμευτεί να βρούμε μέσω διαπραγματεύσεων μία λύση, δεν θα διστάσουμε να απαντήσουμε αποφασιστικά απέναντι σε μια απαράδεκτη συμπεριφορά της Ρωσίας» προσέθεσε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά τις νέες κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ σε βάρος της Μόσχας, ο Μπαρόζο επισήμανε ότι «τα μέτρα αυτά στόχο έχουν να κάνουμε τη Ρωσία να καταλάβει ότι είναι καλύτερο να έχει μια θετική και εποικοδομητική σχέση με την Ουκρανία, όπως επίσης και με την Ευρωπαϊκή Ένωση».