Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών Ουσιών, με την έκθεση του που παρουσίασε στη Ρώμη και στη Λισαβόνα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά την αυξανόμενη χρήση κοκαΐνης στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν και αφορούν και τις 27 χώρες μέλη της Ένωσης, σχεδόν 14 εκατ. Ευρωπαίοι, 15-64 ετών, δοκίμασαν τουλάχιστον μία φορά τη συγκεκριμένη ουσία, εκ των οποίων τα 4 εκατ. κατά το τελευταίο έτος.

Το 20% των τοξικομανών είναι άνω των 40 ετών, ενώ σε σχέση με το 2000, το ποσοστό των ατόμων που έχουν ξεπεράσει το 40ο έτος της ηλικίας και προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά, έχει διπλασιαστεί.

Άτομα τα οποία πολύ συχνά έχουν χάσει την δουλειά τους και αντιμετωπίζουν συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης, παράλληλα με τα ναρκωτικά είναι εξαρτημένα και από το αλκοόλ και το τσιγάρο και παρουσιάζουν έντονα προβλήματα υγείας, ασυνήθιστα για την ηλικία τους, που συνδέονται άμεσα με την κατανάλωση ναρκωτικών.

«Είναι ακόμη πολύ υψηλός ο αριθμός των Ευρωπαίων που θεωρούν την κοκαΐνη ως ένα απλό χαρακτηριστικό, ένα “εξάρτημα”, σχετικά ανώδυνο, ενός επιτυχημένου τρόπου ζωής», τόνισε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών Ουσιών, Βόλφγκανγκ Γκετς.

«Αντιθέτως πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κατανάλωσή αυτή, μπορεί να οδηγήσει και σε θάνατο, ακόμη και όταν η χρήση, είναι περιστασιακή», πρόσθεσε ο Γκετς.

Μέσα σε ένα χρόνο, τέλος, αυξήθηκαν κατά ένα εκατομμύριο, στην Ευρώπη, τα άτομα που δοκίμασαν τη ναρκωτική αυτή ουσία και προχώρησαν στη χρήση της, σε μόνιμη βάση.