Η κυπριακή κυβέρνηση με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ψήφιση το απόγευμα από την Ολομέλεια της Βουλής του επίμαχου νομοσχεδίου, που διαφοροποιεί και εκσυγχρονίζει τη διαδικασία εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων, έχοντας μάλιστα εγκριθεί χωρίς ουσιαστικές αλλαγές και διαφοροποιήσεις, και του οποίου, όπως επισημαίνεται, το περιεχόμενο γίνεται αποδεκτό και από την τρόικα.

Την ίδια ώρα, αναφέρεται στην δήλωση, η κυβέρνηση θα αξιολογήσει πολύ προσεκτικά το περιεχόμενο και τις πιθανές επιπτώσεις αριθμού άλλων προτάσεων Νόμου που, επίσης, έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα εργαστεί για την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή του νόμου περί αφερεγγυότητας ως το κύριο δίχτυ ασφαλείας για προστασία των ευάλωτων ομάδων.

«Σκοπός της κυβέρνησης είναι η προώθηση εκσυγχρονιστικών ρυθμίσεων κατά τρόπο που να διασφαλίζουν πρώτιστα την προστασία των ευάλωτων ομάδων, ενώ ταυτόχρονα να εγγυώνται την πορεία ανάκαμψης και σταθεροποίησης της οικονομίας», καταλήγει η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε το νομοσχέδιο με 47 ψήφους υπέρ, 7 κατά και μία αποχή.

Το νομοσχέδιο ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ,του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και του ΕΥΡΩΚΟ.

Εναντίον τάχηκαν οι βουλετές της ΕΔΕΚ, ο βουλευτής των Οικολόγων και ο ανεξάρτητος, Ζαχαρίας Κουλίας. Ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, Νίκος Κουτσού απείχε της ψηφοφορίας.

Ταυτόχρονα,η Βουλή ενέκρινε προτάσεις νόμου και κάποιες τροπολογίες, που είχαν καταθέσει τα κόμματα, με τις οποίες καθορίζεται ένα δίχτυ προστασίας έναντι των ευάλωτων δανειοληπτών.

Βασική πρόταση νόμου είναι αυτή που διασυνδέει τον νόμο για τις εκποιήσεις με την εφαρμογή του νόμου για την αφερεγγυότητα, ο οποίος νόμος θα περιέχει και τις πρόνοιες για την προστασία της πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης.

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ κάλεσαν τον πρόεδρο Αναστασιάαδη να μην προχωρήσει σε αναπομπή οποιουδήποτε από τα νομοθετικά κείμενα, που ψηφίστηκαν στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

Μετά τη ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου, η εκταμίευση της επόμενης δόσης από την τρόικα αναμένεται να γίνει κανονικά.