Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ είναι έτοιμες να συνταχθούν με τις ΗΠΑ και να αναλάβουν στρατιωτική δράση για να αντιμετωπίσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ θα κυνηγήσουν και θα «εξολοθρεύσουν» τους ηγέτες του ΙΚ, με στόχο να διαλυθεί η οργάνωση, όπως έκαναν με την αλ Κάιντα και όπως κάνουν στη Σομαλία.

«Θα επιτύχουμε τον στόχο αυτό. Θα πλήξουμε και τελικά θα νικήσουμε το ΙΚ με τον ίδιο τρόπο που κυνηγήσαμε την αλ Κάιντα», είπε.

«Αρχικά τους απωθούμε, συστηματικά μειώνουμε τις ικανότητές τους, περιορίζουμε το εύρος της δράσης τους, αργά περιορίζουμε τον χώρο, τα εδάφη που ενδέχεται να ελέγχουν, εξοντώνουμε την ηγεσία τους, και τελικά δεν είναι σε θέση να εξαπολύσουν τις ίδιες τρομοκρατικές επιθέσεις που μπορούσαν παλαιότερα», εξήγησε ο Ομπάμα.

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αυτή την εβδομάδα μια αεροπορική επίθεση στη Σομαλία από την οποία σκοτώθηκε ο επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης αλ Σεμπάμπ, ο Άχμεντ Γκοντάν.

Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ομόφωνα στη διάρκεια της συνόδου ότι οι εξτρεμιστές μαχητές του ΙΚ αποτελούν σημαντική απειλή για τη Δύση και ότι υποστήριξαν τις ενέργειες των ΗΠΑ στο Ιράκ.

«Ήδη σημαντικοί εταίροι μας στο ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αυτή την τρομοκρατική απειλή με στρατιωτικά μέσα, με την εκμετάλλευση πληροφοριών, μέσω της επιβολής του νόμου, αλλά και μέσω διπλωματικών προσπαθειών», είπε χαρακτηριστικά, αφού οι υπουργοί 10 χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Αυστραλία, Τουρκία, Πολωνία, Ιταλία και Δανία) συμφώνησαν στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου να σχηματίσουν ένα «κεντρικό συνασπισμό».

«Ήδη σύμμαχοί μας έχουν συνταχθεί στο πλευρό μας στο Ιράκ όπου έχουμε σταματήσει την προέλαση του ΙΚ, εξοπλίσαμε τους ιρακινούς εταίρους μας και τους βοηθήσαμε να προχωρήσουν στην αντεπίθεση», επεσήμανε ο Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει να σχηματιστεί την επόμενη εβδομάδα νέα κυβέρνηση στο Ιράκ.